Околу 250 автобуски и такси-превозници од Гевгелија напладне почнаа двочасовна блокада на граничниот премин Богородица. Тие бараат да бидат вклучени во превозот на мигрантите според неодамна постигнатиот договор.

Освен блокадата на сообраќајот во двете насоки на граничниот премин, тие еден час ќе го попречуваат и пристапот до градот.

Причина за протестот е што изминативе два дена не се почитува договорот за рамноправен превоз на мигрантите со „Македонски железници“.

Според договорено на состанокот на Координативното тело за справување со кризи, такси-возилата и автобусите би требало да ги транспортираат мигрантите дење, а возовите ноќе.