fbpx
Таг: жртви на семејно насилство

таг: жртви на семејно насилство

Проблемот со младите бездомници во Македонија го надминува капацитетот на социјалните услуги

„Организација за домување и станари“ (ОДС) во соработка со Цивика Мобилитас неодамна изработи и промовираше ново истражување насловено како „Младите лица и домувањето“, во кое се анализира и темата за младите лица без живеалиште што живеат во Република Северна Македонија. Станува збор за испитувања што досега немаат добиено генерална видливост, односно се анализираат скриеното и потенцијалното кои покрај јавното, постојат...

Во Полошкиот регион нема ниту еден шелтер центар, жените – жртви на насилство се згрижуваат во другите градови

„Насилство врз жените се разбира како кршење на човековите права и форма на дискриминација врз жените и ги означува сите акти на родово засновано насилство коишто доведуваат или веројатно ќе доведат до физичка, сексуална, психичка или економска повреда или страдање вклучувајќи и закани за такви акти“, се наведува во члeнот три на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување...

Хелсиншки реагира на обвинението за велешанката – жртва на семејно насилство, која ќе одговара за „убиство на миг“

Од Хелсиншкиот комитет за човекови права реагираат до Јавното обвинителство, коешто покрена обвинение за сторено кривично дело „убиство на миг“ против Пале Илиоска од Велес. Инаку, ОЈО Велес денеска извести дека 23-годишната велешанка на 29 септември лани „во семејната куќа во која живеела, доведена без своја вина во состојба на силна раздразнетост како последица на семејно насилство, го лишила од...

Институциите сериозно да ги земаат предвид случаите со семејно насилство за да не резултираат со фемицид

Дури 46 отсто од предлозите на жртвите на семејно насилство до судовите биле повлечени, додека пак 40 отсто од сторителите признале вина. Она што е важно да се истакне е дека главните причини поради кои се одолговлекува судската постапка е одложувањето на рочиштата и големиот проток на време помеѓу едно и друго рочиште. Исто така, се забележува и отсуство...

„Молчењето не е решение“ – акција на активистите против семејното насилство

Денеска во Градскиот парк во Скопје, активисти поставија фотографии од жени жртви на семејно насилство со цел да алармираат за зголемувањето на бројот на вакви случаи. „Идејата на оваа акција е од една страна да се охрабрат жртвите да проговорат и да побараат помош, но од друга страна главна цел на акцијата е повеќе да се охрабрат сведоците на ваквите...

Семејно насилство (видео)

Во нејзиното ново видео Кика Авеиро зборува за податоците од најновото истражување за семејно насилство. “Двојната виктимизација е дополнителен плус проблем кое се јавува во нашето општество“ - вели таа. Погледнете го видеото: https://youtu.be/B73gvSYO-Tg

Здружение ЕСЕ: Жените се најчести жртви на семејно насилство, сторителите не се казнуваат соодветно

Жените се најчестите жртви на семејното насилство. Ова го потврдуват податоците од извештајот од судското набљудување на кривични и граѓански предмети за семејно насилство кое го спроведе Здружението ЕСЕ. Процесот на судското набљудување е реализиран во периодот од март 2018 до февруари 2019 година и тоа во основните судови: Скопје 1, Скопје 2, Битола, Куманово, Велес, Тетово, Прилеп и...

Институциите да развијат нови начини за пријавување семејно насилство и транспарентно известување, бараат невладините

Потребна е поголема информираност за заштита и превенција од семејно, родово базирано и интимно партнерско насилство, како и достапност и видливост на информациите, се вели во последната анализа на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство за периодот од 14 април до 15 мај 2020 година. Оттаму посочуваат дека иако дел од државните институции се ангажирале и...

Шкриејљ: Семејното насилство што не се пријавува е поголемо од евидентираното

На денешната онлајн прес-конференција, дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ изјави дека не е забележано зголемување на бројот на случаи со семејно насилство, но дека бројот сам по себе не значи дека нема зголемување. „Она со кое се соочуваме кога станува збор за семејно насилство и во редовни услови, а посебно во ваква состојба, е што бројката...

Во Лондон во просек има 100 апсења на ден поради порастот на случаи со семејно насилство

За една третина е зголемен бројот на случаи за семејно насилство во Лондон, соопшти управата од лондонската полиција. За само шест недели, откако се воведени мерките за социјално дистанцирање, службениците од полицијата направиле во просек 100 апсења на ден за вакви прекршоци. Во однос на претходната година, инцидентите за насилство се со пораст од 9 проценти. Од лондонската полиција велат дека...

Општините да ја преземат клучната улога за помош на жртвите на семејно насилството

Растечкиот степен на семејно насилство како последица на мерките за самоизолација кои се преземаат за справување со пандемијата на КОВИД-19, беше повод за денешниот виртуелен состанок на тема: „Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа за справување со семејно насилство во услови на пандемија“. Иницијативата за состанокот ја покренаа УНДП, ЗЕЛС, UN Women, а на него учествуваа над 30 учесници...

Папата Франциск предупреди дека жените се изложени на опасност од семејно насилство

Поради мерките за ограничено движење во време на пандемија, жените се изложени на опасност од семејно насилство, посочи Папата Франциск, поглаварот на Римокатоличката црква. Тој повика и на молитва за жените. „Во овие моменти жените имаат ризик да бидат изложени на насилство заради коегзистенција за што носат преголем товар“, додаде тој. „Мета.мк“ претходно пишуваше за опасноста од ризикот да се зголемат...

Здруженито ЕСЕ бара од надлежните итни мерки за заштита нa жените, жртви на семејно насилство

Итни препораки за соработка, донесување на мерки и координација меѓу надлежните институции, за да се заштитат на жените кои претрпуваат семејно насилство во услови на криза и вонредна состојба, бара Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените, ЕСЕ. Тоа поднесе препораки и барања за итно постапување од страна на Владата и сите надлежни министерства и институции. Дел од барањата...

Во првиот Фаб Лаб на Технолошко-металуршкиот факултет младите иноватори ќе може да развиваат свои продукти

Млади иноватори на возраст од 15 до 29 години ќе можат да развиваат и тестираат иновативни идеи до создавање продукт-прототип во првата лабораторијата за производство и прототипирање Ино Фаб...