fbpx
Таг: живот

таг: живот

Трошоците за живот незначително намалени во август во однос на претходниот месец

Трошоците за живот во август, во споредба со истиот месец лани, бележат намалување од 0,3 отсто, а индексот на цените на мало бележи намалување од 0,2 проценти, објави Државниот завод за статистика. Трошоците за живот во август во однос на претходниот месец се намалени за 0,1 отсто. Намалувањето на цените е резултат на пониските индекси на замрзнатото овошје за 2,9 проценти, свежото и...

Зголемени трошоците за живот во март во однос на претходниот месец

Трошоците на живот во март годинава, во однос на претходниот месец, се поголеми за 0,1 отсто, а цените на мало се повисоки за 0,2 проценти, објави Државниот завод за статистика. Повисоките трошоци се должат на повисоките индекси на свежото и разладеното овошје за 2,7 отсто, јајцата за 1,1 отсто, сушениот зeленчук, друг конзервиран и преработен зеленчук, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и...

Tрошоците за живот намалени за 0,5 отсто во однос на лани

Индексот на трошоците за живот во октомври 2015 година, во споредба со истиот период лани, бележи намалување за 0,5 отсто, а индексот на цените на мало бележи намалување од 1,2 отсто. Индексот на трошоците за живот во октомври 2015 година е на исто ниво како и претходниот месец, но е забележано движење во подгрупите. Пораст е забележан кај шеќерот, џемот, медот,...

СДСМ: Имаме конкретни мерки за здрава средина и за здрав живот

Според извештајот „Зелен пораст“ на Светска банка за 2014 година, Македонија е на прво место на листата за изложеност на граѓаните на загаден воздух со цврсти честички. Дополнително, Светка банка наведува дека Македонија е на петто место според годишните смртни случаи предизвикани од загаден воздух, односно од честичките ПМ10, соопштија од СДСМ. „Сознанијата на Светска банка упатуваат на тоа дека...

Трошоците за живот во септември намалени за 0,2 отсто во однос на лани

Намалувањето на индексот на трошоците на животот од 0,2 отсто во септември 2015 година, во споредба со претходниот месец, е резултат на пониските индекси на другите неспомнати прехранбени производи за 1,5 отсто, замрзнатиот зеленчук за 0,7 отсто, конзервираната риба за 0,5 отсто, свежото млеко за 0,3 отсто и тестенините за 0,2 отсто. Исто така, намалување на индексите на трошоците за животот е...

Трошоците за живот во мај, поголеми од априлските

Трошоците за живот во мај, во споредба со претходниот месец, се зголемиле за 0,5 отсто, објави Државниот завод за статистика. Тоа е резултат на повисоките индекси на свежото овошје за 4,4 проценти, мастите за 1,8 отсто, другите неспомнати прехранбени  производи за 1,6 отсто, конзервираната риба за 0,8 отсто, конзервираниот зеленчук за 0,7 отсто, рибата за 0,6 отсто, шеќер, џем, мед, чоколада...

Интернет-игра во Кина мора да ги почитува законите од реалниот живот

Дизајнерот на интернет-игри, Ксу Јоузен, преку „Веибо“ (Weibo) откри дека кинеските власти побарале растењето деца во видеоиграта на неговата компанија да биде во рамки на планираното семејство, објави „Глобал војсис“. Насоките биле зададени од Канцеларијата за интернет-култура и Бирото за културни пазари, во нивната презентација со објаснување „Работен план за цензура на содржините од интернет-игрите од Министерството за култура“ во 2010 година. Освен законот за...

Намалени трошоците за живот

За 0,8 отсто се намалиле трошоците за живот во јануари годинава во споредба со претходниот месец, а цените на мало се намалиле за 1 процент. Според податоците на Државниот завод за статистика, намалувањето на трошоците за животот е резултат на пониските цени на свежото овошје за 2,6 отсто, свежиот зеленчук за 1,9, јајцата за 1,4 отсто, трајните колбасичарски производи, конзервираните месни...

Животот стана најевтина стока: Десет убиства за седум месеци

Последните случаи на убиства, вчерашното во Злетово и тоа пред неколку недели во Кавадраци, по својата зачестеност и по бројот на жртви, алармираат и укажуваат на сериозни аномалии во општеството. Убиства и самоубиства во идентични околности имаше и во мај, и во јули, во Скопје. Пет убиства за седум месеци, од кои две трикратни и едно двократно. Сите тие по многу...

Во октомври трошоците за живот пораснале за 0,2 проценти

Трошоците на живот во октомври, во однос на претходниот месец, бележат зголемување од 0,2 проценти, додека цените на мало се намалени за 0,1 процент, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Порастот на трошоците на животот од 0,2 проценти во октомври 2014 година, во споредба со претходниот месец, е резултат на повисоките индекси на свежиот зеленчук за 5,8 проценти, мармаладите за 1,4 проценти, конзервираниот зеленчук за 0,9 отсто,...

Поранешен лекар во Формула 1 му даде уште неколку недели живот на Шумахер

Михаел Шумахер во овој момент се наоѓа во својата вила во близина на Лозана
Михаел Шумахер заработи тешки повреди на главата откако на 29 декември минатата година падна скијајќи на француските Алпи, а според еден поранешен доктор на Формула 1, здравствената состојба на седумкратниот светски шампион е многу полоша од она што го пренесуваат светските медиуми. Докторот Гери Хартштајн истакнува дека пациентите во состојба како онаа на Шумахер можат да живеат од неколку месеци до...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...