fbpx
Таг: женско претприемништво

таг: женско претприемништво

Бавното законско дефинирање на „Родово буџетирање“ ја забавува родовата рамноправност

Вклучувањето на родовите перспективи во буџетскиот процес, односно родовото буџетирање директно влијае врз унапредувањето на родовата еднаквост во земјава. Родовото буџетирање во Северна Македонија е дефинирано преку Законот за еднакви можности, а истото се имплементира преку претходно постоечка стратегија за негово воведување. Стратегијата за воведување на родово буџетирање како национален документ постои од 2012 година, но родовото буџетирање сè уште...

Градот Скопје формираше Совет за поддршка на женското претприемништво

Скопските градски власти денеска го формираа Советот за поддршка на женско претприемништво, којшто има за цел посветување на поголема поддршка на жените претприемачи, креирање политики за родово буџетирање, унапредување на родовата рамноправност и програми за финансиска поддршка за жените кои ја почнуваат својата претприемачка приказна. „Важно е да се работи на родово сензитирано буџетирање во Градот Скопје, кое како инструмент...

Отворен Самитот за женско претприемништво и доделени првите награди

Денеска во Скопје почна дводневниот прв Самит за женско претприемништво „Нови перспективи за женско претприемништво“, што се одржува во хотелот „Александар Палас“. На настанот беа доделени и првите награди, во категоријата на мали и средни претпријатија, а нив ги добија: СЕМОС едукација и директорката и сопственик Валентина Тасева и Ана Христовска од компанијата за градежништво Линди Гроуп. Наградите ги доделија...

Утре започнува првиот годишен Самит на Националната платформа за женско претприемништво

Националната платформа за женско претприемништво на 18 и 19 ноември во хотелот „Александар Палас“ ќе го одржи првиот годишен Самит на тема „Нови перспективи за женско претприемништво“. На самитот за прв пат ќе бидат доделени и награди за најуспешни жени претприемачки, кои ги доделува Министерството за економија како институционален покровител на настанот. Исто така, Националната платформа ќе додели и две награди...

ССКМ бара формирање на посебен фонд за заздравување на женското претприемништво во услови на пандемија

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССКМ), Здружението на бизнис жени и Федерацијата на фармери покренуваат иницијатива за формирање на посебен фонд за финансиска поддршка на женското претприемништво, со барање да се изготват родово поделени статистики за проблемите од кризата и да се креираат мерки за заздравување на женското претприемништво. На жените им е потребна поголема поддршка преку пристапот...

Женското претприемништво поттикнува создавање работни места

Во рамките на настанот „Женското претприемништво - мотор за создавање работни места“ што се одржа во Даут-пашин амам, беа споделени примери на добра практика од деловни жени. На настанот беше промовиран филм, кој е дел од завршната фаза од проектот, и во него менаџерките споделуваат искуства за тоа како го почнале бизнисот и упатуваат порака до младите бизнисмени. Една од основачките...

Условни казни за инцидентите пред Собрание во јули добија уште шестмина обвинети

На денешното рочиште во Основниот кривичен суд во Скопје уште шестмина обвинети за инцидентите, кои на 5 јули се случија пред Собранието за време на протестите против францускиот предлог,...