fbpx
Таг: зголемено

таг: зголемено

Породилното да трае 12 месеци, татковците да имаат 10 дена отсуство, предвидува новиот Закон за работни односи

Породилното отсуство на мајките можно е да изнесува 12 месеци, наместо сегашните 9 месеци, а татковците ќе имаат можност да користат 10 денови отсуство за раѓање на детето. Ова, меѓу другото, се новините во новиот текст на Закон за работни односи (ЗРО), кој е во фаза на подготовка и се очекува почетната верзија да биде готова во јуни годинава....

АСО: Осигурителните компании лани исплатиле 10,2 милиони евра, 30 отсто повеќе од претходната година

фото: АСО
Вредноста и бројот на продадени полиси за осигурување на имот расте пет години во контиунитет, а минатата година, во услови на пандемија, зголемено е осигурувањето на имот кај: домаќинствата, компаниите, земјоделците и кај државниот сектор. Вкупната продажба на полиси за ова осигурување лани достигна 1,86 милијарди денари или 30,26 милиони евра, покажуваат официјалните податоци на Агенцијата за супервизија на...

ИЕА: Годинава се очекува за 4 отсто зголемено производство на енергија од ОИЕ

Новите капацитети за производство на енергија од обновливи извори на енергија, ОИЕ, годинава ќе се зголемат за 4 отсто и ќе достигнат рекордни 198 гигавати, GW, покажува годишниот Извештај на ИЕА (Меѓународната еганција за енергија), пренесува „Сибиз“ (Seebiz.eu), регионалниот деловен портал. Тоа значи дека нивното учество во вкупниот годишен раст на енергетските капацитети ќе достигне речиси 90 отсто. Се очекува...

Расте учеството на „зелената“ енергија, производството од ОИЕ достигна 40 отсто

Здружението на европските електростопанства „Еуроелектрик“, во новиот Енергетски барометар констатира дека енергетскиот сектор успешно се приближува кон декарбонизација. Се заклучува дека емисиите од јаглероден двооксид во овој сектор се намалуваат со голема брзина, побргу од очекувањата, а уделот на обновливите извори на енергија, успешно се зголемува, пишува регионалниот деловен портал „Сибиз“. Во првата половна од годинава, две третини од производството на...

Ветерниот парк „Богданци“ со рекордно производство на струја до крајот на август

Паркот на ветерни електрани „Богданци“ до крајот на август испорачал рекордни над 87 гигават-часови електрична енергија, што претставува натфрлање на планираното производство за тој период за 37,5 отсто. „Четири месеци пред крајот на годинава, овој производствен капацитет што го користи ветерот како погонска сила, веќе остварил над 91 проценти од годишниот производствен план, предвиден во енергетскиот биланс. Производството на ветерниот...

ОН: Производството на опиум во Авганистан е зголемено за 43 отсто

Производството на опиум во Авганистан во изминатата година се зголемило за 43 отсто, соопшти Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДК), пренесува „Би-би-си“. Според податоците на УНОДК, земјоделските површини на кои се одгледува афион, растението од кое се добива опиумот, се зголемени за 10 отсто и се простираат на површина од 201.000 хектари. Авганистан е најголем светски производител на...

Мавровските хидроцентрали лани произвеле повеќе струја од планираното

Мавровските хидроцентрали минатата година произвеле 43 отсто повеќе електрична енергија од планираното. Според ХЕС „Маврово“, ваквиот позитивен биланс се должи на ревитализацијата на опремата и на објектите на трите мавровски хидроцентрали во Вруток, Равен и во Врбен. - Ние сега со помалку вода остваруваме зголемено производство на електрична енергија. Трошоците, пак, за одржување се намалени за 10 пати - изјави...

Владата ја замрзна маржата на огревно дрво и пелети за огрев на 10 отсто

На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе Одлука за определување на највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата за огревно дрво од даб, огревно...