fbpx
Таг: зелени проекти

таг: зелени проекти

ФИТР: Поддршка за над 150 ученици од целата држава за иновативни зелени проекти

Вкупно деветнаесет основни и средни училишта од целата држава ќе реализираат зелени проекти за зачувување и унапредување на животната средина и биодиверзитетот, информираат од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Проектите се наградени во рамките на јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи #4 – зелени проекти”, кој го спроведува Фонд за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството...

Министерството за животна средина ќе додели средства на 108 граѓански организации за финансирање проекти

На конкурсот за доделување на средства според Програмата за инвестиции во животна средина за 2021, пристигнати се 335 апликации за финансирање на проекти од граѓански здруженија, а од нив успешни се 108, информира Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). По сомнежот за можен судир на интереси со една од избраните граѓански организации, МЖСПП ја задолжи комисијата за...

НБРСМ сѐ повеќе ќе финансира проекти за „зелена“ економија

Централните банки почнуваат сѐ повеќе да инвестираат и во финансиски инструменти за финансирање на проекти што придонесуваат за создавање „зелена“ и одржлива економија. Во овој контекст се и последните измени што ги направи и Народната банка на Северна Македонија (НБРСМ) во декември, во рамки на стратегискиот план, при што во наредниот период се предвидуваат истражувачки активности за утврдување на...

ФИТР: Поддршка за седум проекти за справување со климатски промени

Седум проекти добиваат поддршка во рамките на јавниот повик за справување со климатски промени 02-2, кој Фондот за иновации и технолошки развој, ФИТР, го реализира во соработка со Програмата за развој на ОН, УНДП, Министерството за надворешни работи на државата Израел, Министерство за животна средина и просторно планирање на С.Македонија, како и две партнер организации, Кајама Центарот за одржлив...

ЕБОР ќе финансира еколошки проекти во општините во Градот Скопје

toplo ulica Makedonija minuvachi shetanje
Претставници од Програмата на ЕБОР „Зелени градови“ ќе се сретнат со претставници на Владата, Градот Скопје и неговите општини, за да ги одредат приоритетите за градење на подобра и поодржлива иднина на главниот град и на неговите жители, информираат од банката. Состанокот со градоначалниците ќе се одржи во Церемонијалната сала на Владата и претставува можност градоначалниците на општините Центар, Карпош,...

Вистиномер: Не е точно дека во 2021 година смртноста во американската армија се зголемила за 1.100 проценти

Откако во 2021 година се појави ненадеен раст на смртноста и медицински состојби како канцер, Питер Грејвс, портпарол на одделот за набљудување во Агенцијата за здравје на армиските припадници...