fbpx
Таг: Зелен климатски фонд

таг: Зелен климатски фонд

Меморандум и Договор со Зелениот климатски фонд: Македонија ги зајакнува капацитетите за справување со климатските промени

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и министерот за надворешни работи Бујар Османи, во придружба на владиниот генерален секретар Методија Димовски денеска потпишаа „Меморандум за разбирање“ и „Договор за привилегии и имунитети“ со извршниот директор на Зелениот климатски фонд, Мафалда Дуарте. Како што соопштија од Владата, договорите што биле потпишани во седиштето на Постојаната мисија на Република Северна Македонија во...

Земјава доби 7,9 милиони долари за справување со аерозагадувањето и климатските промени

Со средства од глобалниот Заеднички фонд за Целите за одржлив развој (ЦОР) преку Обединетите Нации, земјава доби 7,9 милиони долари за да создаде нов финансиски инструмент за поевтино финансирање на мали и средни претпријатија, физички лица и домаќинства за инвестиции во обновливи извори на енергија и решенија за енергетска ефикасност, информираат од Владата на РСМ. Северна Македонија е една од...

За забрзување на енергетската транзиција, земјава ќе аплицира до Климатскиот инвестициски фонд

Владата на вчерашната седница ја разгледа и ја усвои Информацијата во врска со можноста за аплицирање за Климатскиот инвестициски фонд, и го задолжи Министерството за економија во нејзино име да ја пополни апликацијата за изразување на интерес за учество во Програмата за Интеграција на обновливи извори на енергија и за учество во Програмата за забрзување на транзицијата од јаглен,...

Со 85 милиони евра од странски фондови ќе имплементираме енергетска ефикасност во земјава (инфографик)

Македонската влада и локалните самоуправи во наредниов период ќе имаат на располагање околу 85 милиони евра обезбедени од странство за имплементација на мерките за енергетска ефикасност во земјава. Станува збор за покрупни проекти на национално ниво за коишто се издвоени позначајни финансиски средства, при што дел од нив веќе се во фаза на реализација, а дел сè уште се...

Ковид-19 може да го одложи донесувањето на подзаконските акти за енергетска ефикасност

По донесувањето на Законот за енергетска ефикасност во февруари годинава, државава се соочува со предизвикот за почитување на законските рокови за донесување на сите подзаконски акти за енергетска ефикасност во услови на пандемија на корона вирусот. Правилниците и тарифниците се поделени во три пакети, кои треба да овозможат практична имплементација на мерките за енергетска ефикасност во наредниот период и...

Владата со иницијален чекор за формирање на национален Фонд за енергетска ефикасност

Владата направи позитивен исчекор напред кон реализацијата на Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор и кон основањето на националниот Фонд за енергетска ефикасност во земјава. На вчерашната владина седница се усвои Информацијата во врска со потребата од издавање на писмо без приговор за Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор. Вицепремиерката Мила Царовска, како назначен претставник за комуникација...

Николовски: Климатските промени ќе ги намалат приносите во земјоделските култури

Зелениот климатски фонд (ЗКФ) ќе биде главна меѓународна финансиска институција за обезбедување на финансиски средства за поддршка на активности, за ублажување и адаптација од климатските промени во земјите во развој, рече вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на работилницата за искористување на средствата од овој фонд, која овие два дена се одржува во хотелот „Александар Палас“. Тој порача, дека Македонија...

Опрема за безжичен и безбеден пристап до дигитални образовни ресурси за 40 училишта

Четириесет основни училишта во државата добиваат современа опрема за безжичен и безбеден пристап до дигитални образовни ресурси. Опремата е набавена преку проектот на Министерството за образование и наука за...