fbpx
Таг: Зелен институт

таг: Зелен институт

Еко-активисти и експерти се дел од новото Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило

Формирано е Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило во кое членуваат експерти, претставници на институции и еко-активисти, информираат од Зелен институт. Ова е прв состанок на кој присутните дале поддршка за предложените законски измени, за да се спречи уништувањето на градското зеленило со урбаната експанзија и непочитувањето на законите. Овие измени добиле поддршка и од претставниците на...

Зелениот институт одржа дебата за законските измени за урбано зеленило и урбанистичко планирање

Во прашалник поставен на 150 испитаници за достапност на јавните зелени површини, 37 отсто одговориле дека живаат со зеленило помалку од 50 квадратни метри, а 94 отсто кажале дека би презеле нешто за помош на унапредување на зеленилото. Прашалникот беше претставен на јавната дебата за законските измени за урбано зеленило и урбанистичко планирање во салата на Советот на Град Скопје,...

Предложени зелени амандмани за подобрување на урбаното зеленило и планирање во Скопје

На денешната јавна расправа што се одржа во Советот на град Скопје беа презентирани сет од предлог-законските измени за урбано зеленило, за урбанистичко планирање и за градење со соодветните правилници. Лилјана Поповска од Зелениот институт рече дека предложените измени биле развиени преку заеднички напор во кој биле вклучени различни засегнати страни како што се Министерството за животна средина и просторно...

Нова мапа ќе ги лоцира сите загадувачи од индустријата во целата земја

Нова мапа на загадувачи, ќе им помогне на граѓаните да ги лоцираат индустриските капацитети во нивната околина кои може да се причина за лошиот квалитет на воздухот. Веб страната www.mapanazagaduvaci.mk , изработена од еко-активистот Горјан Јовановски од „Мој воздух“, во соработка со здружението „Зелен институт“, од неодамна е пуштена како пилот-верзија и на неа веќе се поставени педесетина капацитети...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...