fbpx
Таг: зборови

таг: зборови

Топ листа на петте најкористени зборови во македонскиот јазик за 2021 година

Оваа година се реализираше првата анализа која се однесува на македонскиот јазик за истражување за „Збор на годината“ која ја направи Балканскиот институт за култура и хуманистички науки од Скопје по примерот на многу други јазици. Анализата се засновува на материјал од комуникацијата на македонски јазик. При истражувањето на податоците се користени сите можни средства преку кои се пренесува информација...

Гутереш ги повика лидерите на земјите да ги спречат заканите за новинарите

По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, 3 мај, генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, ги повика лидерите на земјите и граѓаните да се спротивстават на дезинформациите и да ги спречат заканите за новинарите секаде во светот. - Слободата на медиумите ги унапредува мирот и правдата за сите и таа е клучна во борбата против дезинформациите. Потребна е заедничка борба...

Груевски на народниот собир 112 пати кажа „ќе“, 49 пати „Македонија“, а 39 пати „народ“

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во своето обраќање на народниот собир на владејачката партија во неделата, најчесто го употребуваше зборот „Македонија“ во говорот долг 15 страници. Груевски кажа „Македонија“ 49 пати, „народ“, односно „народот“ - 39 пати, „проекти“ - 35 пати, опозициската партија СДСМ ја спомна 25 пати, „инвестиции“, односно „инвестиција“ изговорил 53 пати, а најупотребувана е честичката „ќе“ за формирање идно време, која Груевски...

Сите зборови на кои „бомбите“ им го сменија значењето

Изразите, епитетите, досетките, пцостите, навредите, зборувањето во шифри и сугестиите за брутално насилство што јавноста ги слушна од главните актери во „бомбите“ што минатата година ги објави опозицискиот СДСМ, не само што ја сменија туку и ја „збогатија“ семантиката во секојдневниот урбан говор. Фразите „Миле ми текна“, „човечиња“, „чоколади“, „криминален до даска“ веќе имаат недвосмилена и јасна асоцијација, за која...

Термините корупција, криза, медиуми драстично се намножија во извештајот на ЕК

Во извештаите што Европската комисија ги дава за напредокот на Македонија во изминатите четири години, се забележуваат разлики во фреквенцијата на користење на некои клучни зборови, што е индикатор на влошување на состојбите во одредени подрачја. Така, на пример, терминот „корупција“ во извештајот во 2012 година е спомнат 39 пати, во 2013 година е спомнат 37 пати, во 2014 година...

Економскиот институт – Скопје ја одбележа 70-годишнината од неговото постоење [фото]

Економскиот институт – Скопје вчера свечено ја одбележа 70-годишнината од неговото основање во 1952 година. На свеченоста, покрај директорот на Економскиот институт, проф. д-р Зоран Јаневски, свое обраќање имаше ректорот...