fbpx
Таг: Закон за средно образование

таг: Закон за средно образование

Се готви нов Закон за средно образование, во тек е јавна дебата

Средно образование за деца со странско државјанство или деца без државјанство, формирање инклузивни тимови и поддршка за ученици со попреченост, вработување образовни асистенти во училиштата. Ова се само дел од нештата кои ќе бидат дел од новиот Закон за средно образование, чија работна верзија денеска ја претстави министерот Јетон Шаќири во средното угостителско училиште „Лазар Танев“. Причина за создавање...

МОН: Изготвени нови предлог-закони за средно образование и за средно стручно образование и обука

Преку посебна работна група е изготвен нов предлог-закон за средно образование, во кој централно место, покрај бројните нови права и можности за учесниците во воспитно-образовниот процес во средните училишта, има и ангажирањето на образовните асистенти по истиот принцип како и кај основните училишта, информираше денеска Министерството за образование и наука (МОН). Со новиот Закон за средно образование се предвидува образовните...

Фестивал за инклузија: Лицата со попреченост заслужуваат многу повеќе

Оваа седмица започна со многу емоции и многу љубов. Присутните на Фестивалот за инклузија кој се одржа во понеделникот не можеа да ги задржат солзите. Тие плачеа од воодушевување кога по работилниците за креативно изразување за лица со и без попреченост и работилницата за развивање на комуникациски вештини низ дружење со лица со оштетен вид и слух, сцената се...

Сојузот на средношколци подготви предлог за законско уредување на средношколската демократија

Лука Павиќевиќ
Сојузот на средношколци (ССРСМ) подготви предлог закон, според кој средношколското раководење и демократија ќе бидат токму во рацете на секој еден средношколец во државата. Според Сојузот, овој закон го регулира и демократизира ученичкото организирање за првпат во историјата на државата. Од ССРСМ истакнуваат дека Законот за средното образование кој е донесен во 1995 година е менуван и дополнуван вкупно 32...

Средношколците со посебни потреби чекаат на Законот за средно образование за да добијат образовни асистенти

Никола Стојановски е само еден од многуте средношколци кои имаат потреба од образовен асистент затоа што боледува од Даунов синдром. Впрочем, Конвенцијата за правата на детето јасно насочува дека треба да се овозможи образование кое ќе биде насочено кон развојот на личноста на детето, неговите надарености и менталните и физичките способности до крајни граници. Но, наставата во државната гимназија за...

Шефот на ЦИА предупредува: Следниве шест месеци критични за исходот на руско-украинската војна

Шефот на американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА), Вилијам Барнс оцени дека следниве шест месеци ќе бидат „апсолутни клучни“ за одредување на конечниот исход од војната во Украина, пренесува Си-ен-ен....