fbpx
Таг: Закон за климатска акција

таг: Закон за климатска акција

Трка со времето кој да го наплати данокот од јаглерод, ЕУ или Македонија

РЕК Битола фото: ЕСм
Дали Европската Унија или Македонија ќе ги собира парите од данокот на јаглерод? Дилемата сè уште е актуелна, а државата е во трка со времето, до 2026 година да обезбеди механизми давачката да се наплатува тука, за парите да завршат во домашниот, а не во европскиот буџет. Законот за климатска акција, што го пропишува данокот на јаглерод, давачка што...

Мета факт: Сите рокови за усвојување на Законот за климатска акција се пробиени

Сите рокови предвидени за донесувањето на Законот за климатска акција во Собранието на РСМ се пробиени. Иако владата во својата програма има ветено дека ова законско решение ќе биде усвоено во 2022 година, законодавниот дом до денешен ден ова го нема направено. Министерството за животна средина и просторно планирање дури на почетокот од август годинава ја објави финалната нацрт-верзија...

Објавена финалната нацрт-верзија на Предлог-законот за климатска акција

Министерството за животна средина и просторно планирање ја објави финалната нацрт-верзија на Предлог-законот за климатска акција, долгоочекуван правен акт што треба на земјава да ѝ даде насоки и да постави цели во напорите за намалување на емисиите на стакленички гасови, како и за адаптација и градење отпорност кон климатските промени. С. Македонија постави високи цели со прифаќањето на обврските од...

Законот за климатска акција со нови обврски за институциите, но и давачки за индустријата

Нацрт-законот за климатска акција предвидува нови обврски за државните органи и за локалните самоуправи, кои дополнително ќе го нагласат слабиот капацитет на институциите во земјава. Законот, повеќе се осврнува на намалување на емисиите, а многу помалку на адаптацијата, што е неопходен процес во земја со степен на ранливост како нашата. Освен нови обврски за институциите, со законот се воведува...

Данокот на јаглерод е предвиден во новиот Закон за климатска акција

Намалување на јаглеродните емисии кои придонесуваат за климатските промени преку оданочување на користењето на фосилни горива во производството, е идејата на данокот на јаглерод што ги чека и македонските компании кои извезуваат во Европската Унија. Претставниците на земјите-членки веќе го потпишаа воведувањето на механизмот за прекугранично оданочување на јаглеродните емисии. Новиот договор е централен дел од стратегијата на Унијата...

Законот за климатска акција годинава нема да се донесе, морало да се доусогласи со Енергетската заедница

Ново одложување на донесувањето на Законот за климатска акција во земјава. Од Министерството за животна средина и просторно планирање на почетокот од годинава ветија дека законското решение ќе влезе во владина постапка за усвојување до крајот на првиот квартал од 2022 година, по што би се испратил на гласање во Собранието. Сепак, од министерството сега велат дека Законот за климатска...

Притвор за таткото на убиената Вања, за Палевски истрага за убиство и грабнување

Вечерва 48-часовен притвор доби петтоосомничениот Александар Ѓорчевски, татко на убиеното 14-годишно девојче Вања Ѓорчевска од Скопје, потврдија од Основниот кривичен суд Скопје. „Поради опасност од бегство, влијание врз сведоци и...