fbpx
Таг: закон за дивоградби

таг: закон за дивоградби

Министерството за транспорт ги собра доставените предлози, се подготвува новиот закон за дивоградби

Министерството за транспорт и врски ги собра предлозите доставени од засегнатите страни во врска со законот за легализација на бесправно изградени објекти и легализацијата сега е во фаза на изготвување на нов закон. Од ова министерство за Порталб.мк потврдија дека по изготвување на законот, тој повторно ќе биде испратен до заинтересираните страни, за да достават дополнителни забелешки доколку имаат. „Ги...

Асоцијацијата на архитекти е против нов закон за легализација на дивоградби: Бесправното градење да биде казниво

Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) е против повторно носење на нов Закон за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти, бидејќи со него се суспендираат сите важечки прописи за урбанистичко планирање кои се грижат за квалитетот на изградениот простор и се дава погрешен сигнал дека бесправното градење нема да се казнува. „Доколку и покрај сите наведени причини Законот ...

Граѓанските организации побараа од Пендаровски да не го потпишува законот за дивоградби

Граѓанските организации „О2 Иницијатива“, „Еко-свест“ и Светскиот фонд за природа апелираа до претседателот Стево Пендаровски да не го потпишува указот за прогласување на спорниот Закон за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и да го врати во Собранието. Екологистите, во своето барање, поддржано од уште 22 граѓански организации, бараат законот да се донесе во редовна постапка и...

Вистиномер: Не е точно дека во 2021 година смртноста во американската армија се зголемила за 1.100 проценти

Откако во 2021 година се појави ненадеен раст на смртноста и медицински состојби како канцер, Питер Грејвс, портпарол на одделот за набљудување во Агенцијата за здравје на армиските припадници...