fbpx
Таг: загаденвоздух

таг: загаденвоздух

Битолчани дишат воздух презаситен со ПМ10 и со ПМ2,5-честички

Двонеделното мерење на квалитетот на воздухот во Битола покажа дека битолчани дишат воздух презаситен со ПМ10 и со ПМ2,5-честичките. Мерењето што на своја иницијатива го направи здружението „За нас се работи“ околу Нова година, денеска беше презентирано пред јавноста. Резултатите од мерењето беа испратени во независната лабораторија „Мол“ во Србија. - Алармантен е фактот што во измeрената концентрација на ПМ10-честичките, концентрацијата...

Скопје е најзагаден град во Европа, пишуваат босанските медиуми

Скопје е најзагадениот европски град, со многу висок индекс на загаденост, пишуваат босанските медиуми, повикувајќи се податоците на веб-страницата „Нумбео“, која собира податоци за градовите во различни категории. Главниот град на Македонија, со индекс на загаденост од 84,82, е на врвот на листата на најзагадени европски градови. На второ место е Москва, со индекс 81,58, трет е Киев, додека италијанскиот...

Џулијан Асанж го доби правото на жалба против екстрадиција во САД

Џулијан Асанж доби дозвола да поднесе нова жалба против неговата екстрадиција во САД, каде е обвинет за објавување воени тајни, и ќе може да ги оспори гаранциите на САД...