fbpx
Таг: заедничко родителство

таг: заедничко родителство

За шест години, 412 деца се оттуѓени од родителот со кој не живеат

Во периодот од 2016 година до денес, на СОС телефонскиот број „Ало Бушавко“ (070/390-632), евидентирани се 412 деца кои по разводот на нивните родители, се наоѓаат или во фаза на отуѓување или се веќе сосема отуѓени од родителот со кој не живеат. Сепак, се претпоставува дека реалниот број е многу поголем, иако кај нас не се води ваква статистика....

МТСП: Ако едниот родител не ви дава да си го видите детето, може да му поднесете кривична

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) нема надлежност да казнува во случај ако родителот кој е старател на детето, не го почитува решението за видување, а ниту таква надлежност имаат центрите за социјална работа. Против несовесните родители кои ги попречуваат видувањата може од страна на другиот родител да биде поднесе кривична пријава до надлежен орган, објаснуваат во институцијата,...

Брковиќ: Вонреднава состојба ме отуѓува од син ми, а системот не ми помага

Секундарните родители (мајки и татковци), односно родителите со кои децата не живеат по развод или разделба, пред реагираа дека се случува масовна појава примарните родители самоволно да ги прекршуваат решенијата за видување издадени од Центрите за социјални работи под изговор на вонредната состојба и мерките за ограничување на движењето. Одговорните во Министерството за труд и социјална политика само повторија член...

Секундарните родители реагираат дека заради вонредната состојба не можат да си ги гледаат децата

Членовите на граѓанската иницијатива за заедничко и одговорно родителство по развод, преку соопштение реагираат што во вонредната состојба, не можат да си ги гледаат децата. Тие бараат од надлежните од Министерството за труд и социјална политика да излезат во јавност и да потенцираат дека вонредната состојба не влијае на родителските права и родителските контакти, па затоа издадените решенија за...

МИМ го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Македонскиот институт за медиуми го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“ во кој ќе бидат доделени три годишни награди во категориите најдобра истражувачка сторија, најиновативен новинарски производ...