fbpx
Таг: WHT

таг: WHT

Телескоп со посебна технологија ќе го истражува создавањето на Млечниот пат

Телескопот „Вилијам Хершел“ (WHT) којшто е поставен во Ла Палма, Шпанија е надополнет со нова технологија што ќе открие како е формирана нашата галаксија со досега најпрецизни детали. Телескопот ќе може да истражува 1.000 ѕвезди на час сè додека не формира каталог од сите 5 милиони што се наоѓаат во Млечниот пат. Би-Би-Си јавува дека овој инструмент ќе ја анализира градбата...

„e-Општество.мк“: Борбата против дезинформации се води со транспарентни институции, активни медиуми и граѓанско општество, но и едуцирани граѓани

За да се минимизираат негативните ефекти на дезинформациите врз демократијата, против нив мораме да се бориме зеаднички. Затоа потребно е институциите да бидат транспарентни, медиумите и граѓанското општество активно...