fbpx
Таг: вмрежување

таг: вмрежување

Шаќири: 800 ученици и 100 наставници од земјите во регионот учат за толеранција и мир

Мораме да ги научиме младите генерации да бидат насочени кон дијалог, кон градење мир и кон поголемо меѓусебно почитување. Да пораснат во луѓе без предрасуди, да соработуваат и да разменуваат искуства верувајќи дека така ќе придонесат за подобар живот во сопствената земја, а со тоа и во регионот. Ова го истакна министерот за образование и наука Јетон Шаќири на...

Костадиновска-Стојчевска: Културното наследство ни ја дава основата на заедништвото

Културното наследство ни ја дава основата на заедништвото, заедничката припадност во рамките на Европа, бидејќи ние споделуваме заедничка повеќемилениумска испреплетена традиционална култура која резултира со сегашните позитивни процеси на промовирање на истата, ова го посочи министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска на денешниот Министерски состанок на промоција на Првата министерска платформа на Западен Балкан за култура во Тирана, Албанија. На министерската...

Отворен Младинскиот центар – МладиХаб во Битола

Денеска во Битола се отвори Младинскиот центар – МладиХаб, кој е предвиден да служи како простор за работа, вмрежување и организирање на активности што бесплатно ќе им стои на располагање на младите во регионот. Младинскиот центар се отвори во рамки на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“ финансиран од Британската амбасада во...

Дали е Path of Exile добра замена за Diablo?

И двете игри Diablo 3 и Path of Exile  се многу слични, но сепак различни. Додека Path of Exile е бесплатна за играње, а Diablo 3 на пример е „buy to play” (се купува еднаш и се игра без месечни претплати), достапноста е многу битен фактор. Иако Diablo 3 изгледа подобро и е детално сработена, сепак е прекратка игра...

Започна дводневниот регионален настан на УСАИД за вмрежување на организации за деловна поддршка

Денеска започна дводневниот регионален настан за вмрежување на организации за деловна поддршка, организиран како дел од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. Овој настан ќе овозможи поврзување на повеќе од 100 претставници на бизнис организации од Западен Балкан и ЕУ, промовирајќи ја важноста за проширувањето на соработката и можноста за взаемно учење и меѓусебно споделување искуства. Во своето...

ФИТР основа Стартап совет за развој на стартап екосистемот

За првпат во земјава, Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) формира Стартап совет чија примарна цел е да ја претставува стартап заедницата и да ги застапува нејзините интереси во процесот на креирање и носење на политики кои треба да придонесат за понатамошен раст и развој на македонскиот стартап екосистем, соопштија од ФИТР. „Во следните 90 дена овој Стартап совет...

Македонски и косовски компании на тет-а-тет средби во „Сити хол“

Проектот на УСАИД за мали и за микропретпријатија денеска беше домаќин на „бизнис за бизнис“ (Business to Business) вмрежување меѓу компании од Македонија и од Косово, во „Сити хол центар“ во Скопје. „Целта на овој настан е да креира можности за соработка меѓу компании од Македонија и од Косово. Соработката меѓу компаниите од регионот е многу важна, особено за помалите економии,...

За компаниите од металната индустрија е од големо значење отворањето на странските пазари

Денеска, првпат во Македонија, се одржа конференција за вмрежување на компаниите од македонската лесна метало-преработувачка индустрија со странски купувачи, насловена „Macedonia Manufacturing Expo.“ На конференцијата присуствуваа 48 компании од Македонија во својство на доставувачи и 18 компании, од кои 16 странски, во својство на купувачи. „За компаниите од металната индустрија е од големо значење отворање на странските пазари, а оваа конференција...

Османи: С. Македонија нема да ги признае референдумите во Украина за приклучување кон Русија

Референдумите во окупираните украински територии имаат за цел да послужат како алиби за нелегална анексија на територија, што посебно ги загрозува малите држави, како Северна Македонија и земјава нема...