fbpx
Таг: високо образование

таг: високо образование

[ИНФОГРАФИК] Во земјава има вкупно 52.316 студенти, благ пад на уписите

Вкупно 52.316 студенти се запишани во академската 2023/2024 година на високообразовните установи во Северна Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). Согласно извештајот, бројот на студенти во оваа академска година е помал за 2,8 отсто во споредба со запишаните студенти во претходната. Најголем дел од студентите – речиси 78 отсто, се запишале на државните високообразовни установи, додека 22...

УКИМ се држи „за влакно“ – останува на 1.990 место меѓу 2.000 најдобри универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ) останува на 1.990-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за 2024 година, што денеска ја објави Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). Станува збор за ранг-листа која CWUR ја објавува секоја година, а при рангирањето, универзитетите и колеџите ги оценува според четири фактори: образование, можност за вработување, настава...

Студентски манифест: Се бара бесплатно образование, подобар стандард, дигитализација, автономија

Универзитетските студентски собранија од пет државни и еден приватен универзитет денеска го претставија документот Студентски манифест за афирмација на студентскиот глас, студентските предизвици и соочувањето со иднината. Манифестот содржи седум клучни цели: Бесплатно образование, Квалитет наспроти квантитет, Национално студентско собрание, Студентски стандард, Интернационализација, Дигитализација и Автономија - за кои студентите бараат усвојување од страна на државата. Манифестот, се вели во него,...

Петнаесет доктори и 550 магистри на науки седат дома без работа

Работа бараат вкупно 15 доктори на науки, 550 магистри и 6.688 лица со завршено високо образование, покажува евиденцијата за месец декември 2023 година, на Агенцијата за вработување на РСМ (АВРСМ). Од лицата со титули кои чекаат вработување, најбројни се оние од областа на правните, но и економски науки. Како што информираат во АВРСМ, од невработените лица - магистри на наука,...

Шаќири: Темелни реформи во образованието како единствен начин да се доближиме до посакуваните стандарди

Да имаме европско образование дома не е само барање што ни го наметнува членството во ЕУ. Тоа е потреба на нашите ученици, студенти и сите други што формално и неформално стекнуваат знаења и вештини и се вклучени во нивно обезбедување. Во свет што е високо интегриран, такво треба да биде и образованието, истакна министерот за образование и наука Јетон...

Студентскиот стандард со зголемени финансии, но со корупција и бавна дигитализација

Лоши услови во студентските домови, застарени административни процедури и хартиени документи на повеќето универзитети, дискриминација и корупција во амфитеатрите – напредокот на студентскиот стандард и високото образование и во минатата 2023 година беше соочен со низа предизвици и препреки. Сепак, забележителни беа и позитивни промени, во најголем дел иницирани од самите студенти. Мета.мк потсетува на најзначајните теми и настани што...

„Сајбер шејк“: студентите можат да ја користат вештачката интелигенција како алатка, но пред сè треба да учат

Студентите можат да ја користат вештачката интелигенција (ВИ) како дополнителна алатка за време на нивните студии, но тие не треба целосно да се потпираат на таквите програми, бидејќи тие мора да го научат тоа што вештачката интелигенција им го нуди како готов материјал. Ова, меѓу другото, го кажаа учесниците на дебатата за млади „Сајбер шејк“ на тема „Зошто да...

Новите антикризни мерки предвидуваат 16,3 милиони евра за учениците и студентите

Над 120.000 ученици и студенти ќе добиваат месечен паричен надоместок до крајот на тековната учебна и академска година, информира Министерството за образование и наука (МОН). Оваа антикризна мерка претставува поддршка за учениците и студентите и нивните семејства, во услови на зголемени трошоци за живот и продолжени ефекти од енергетската криза. Околу 105.000 ученици од основните и средните училишта кои потекнуваат...

(ИНТЕРВЈУ) Николовски од УСС УКИМ: Ни треба практична настава што ќе ги подготви студентите за пазарот на труд

Потребно е ревидирање и унапредување на квалитетот на наставните програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје (УКИМ) со цел вештините со кои се стекнуваат студентите да „се соединат“ со потребите на пазарот на работна сила. Заложби за воведување задолжителна практична настава каде студентот нема да добива само „печат“, туку ќе го искуси реалното функционирање на бизнисот, најавува...

Дваесет доктори на науки и речиси 600 магистри немаат работа

Вкупно 599 магистри на науки и 20 доктори на науки во моментов се без работа, покажува последната евиденција на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија(АВРМ). Освен тоа, според бројките и 6.820 лица со високо образование во земјава чекаат вработување. Во АВРСМ за Мета.мк информираат дека од невработените магистри на науки, според областа во која магистрирале, најбројни се од профилот...

Повисоката плата – главна причина за промена на работните места кај граѓаните со високо образование [инфографик]

За пет години во земјава двојно се зголемил бројот на вработени со високо образование кои се подготвени да го променат работното место за подобри финансиски услови. Односно, 63 отсто од вработените во 2022 година побарале друга работа поради повисока плата, а во 2017 година тоа го направиле 34 отсто од вработените, се вели анализата на Порталб.мк.    Во 2017 година нивната најниска просечна...

УКЛО го објави конкурсот за упис на студенти во новата академска година

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола (УКЛО) го објави конкурсот за запишување на нови студенти во акдемската 2023/2024 година и истиот е достапен на интернет-страницата на универзитетот. На 11 единици на УКЛО во следната академска година место има за 2.565 нови студенти. Од нив, 1.351 места се за студенти што ќе студираат со државната квота,  773 места се за студенти...

УКЛО стана првиот македонски универзитет што е дел од европска универзитетска алијанса

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола (УКЛО) стана првиот и единствен македонски универзитет кој е дел од европска универзитетска алијанса, соопштија од овој универзитет, додавајќи дека за ова веќе известиле Делегацијата на Европската Унија во Скопје и Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Европската универзитетска алијанса во која членува УКЛО е наречена COLOURS - COLlaborative, innOvative, sUstainable, Regional...

Објавен е конкурсот за упис на студенти на УГД

Објавен е конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. На овој универзитет за академската 2023/2024 година се предвидени вкупно 3.982 слободни места. Од нив, 2.236 места се предвидени за редовни студенти во државна квота, 976 места се за редовни студенти со кофинансирање, додека за вонредните студенти се предвидени вкупно 770 слободни места на...

НАкС и СОНК: Колективниот договор е најдоброто системско и сеопфатно решение

Покачување на платите на наставниот кадар во просек за 40 отсто и на ненаставниот кадар во просек од 15 до 50 отсто во последната една и пол година, како и континуиран пораст на платите, се дел од најважните права за кои Независниот академски синдикат (НАкС) и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) рекоа дека се избориле со Колективниот...

Има решение за ставање крај на хартиените уверенија и дипломи, само треба да го искористиме

Дипломи, уверенија, признанија, сертификати и писма за препораки за вработување во хартиена форма граѓаните многу бавно ги стекнуваат во македонските административни лавиринти, а доколку ги изгубат, мораат повторно да го поминат макотрпниот пат за да им бидат издадени нови. Покрај време, ваквите процедури чинат и нерви и финансии, а особен проблем е дигитализацијата на македонското високо образование. И покрај тоа...

Кина и македонското високо образование: Влијание сконцентрирано на државните универзитети

Кинеското влијание врз македонското високо образование е сконцентрирано првенствено на неколку државни универзитети во Македонија, и тоа преку континуирана соработка низ годините што резултирала со размена на студенти и универзитетски кадар и со потпишување на договори и меморандуми за соработка. Во соработката предничат три универзитети и тоа најстариот Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Универзитетот „Гоце Делчев“ и Универзитетот „Свети Апостол...

Високото образование врие од корупција, но ниту еден студент досега не пријавил

Нееднаква распределба на студентски легла, нееднаква распределба на студентски стипендии, купување прашања за испит, користење плагијати, купување книги за оцена или за добивање повисока оцена. Ова се случува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, рече на денешната дебата Теодора Столевска, директорката на Младинскиот образовен форум, на која се дискутираше за формите на корупција во високото образование. Настанот беше организиран од...

УКИМ со нов пад на листата на CWUR – сега е на 1.990 место меѓу најдобрите универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ) се најде на 1.990-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за 2023 година, што денеска ја објави Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). Станува збор за ранг-листа која CWUR ја објавува секоја година, а при рангирањето универзитетите и колеџите ги оценува според четири мерки: образование, можност за вработување,...

Заинтересираноста на студентите за програмата Еразмус е сé поголема [инфографик]

Заинтересираноста на студентите на Универзитетот во Тетово (УТ) и Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) за размена надвор од државата преку програмата Еразмус+ секоја година сé повеќе се зголемува, велат универзитетите и статистиките на студентите-учесници во овие размени. Голема заинтересираност има и на државно ниво. Студентите кои го поминале ова искуство, го оценуваат Еразмус како „испит“ што треба да го...

Носталгија по диктатори: Хусеин, Гадафи и Асад

Чест наратив на Кремљ е дека ирачкиот лидер Хусеин, либискиот Гадафи и сирискиот Асад биле големи патриоти и имале добри социјални политики, но дека биле жртви на американскиот империјализам,...