fbpx
Таг: ветеринар

таг: ветеринар

Во земјава не постојат доволно ветеринари-специјалисти за откривање на некои болести на животните

Ветеринарството е можеби една од најнепопуларните струки за младите во Република Северна Македонија. Во 2019 година на Ветеринарниот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола дипломирале вкупно 19 студенти, а следната 2020 година бројот бележи пад на само 5 апсолвенти. Нешто повисока е бројката на дипломирани студенти на Факултетот за ветеринарна медицина при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, каде...

Кучињата се трујат, тетовци бараат хумано решение

Во изминатиов период бројот на кучиња скитници во Тетово е зголемен, a jaвноста беше вознемирена од неколку случаи на затруени кучиња. Експертите велат дека на сето тоа влијаат многу фактори, но најважното прашање е како тие кучиња се нашле на улица и како да се спречи таа појава. - Честопати фактор е брзоплетата одлука на сопствениците - набавуваат домашно милениче,...

Хуман третман на кучиња скитници во општина Струмица

На територијата на општина Струмица од крајот на јули, кога почна да се реализира хуманиот третман на кучињата скитници, до сега, по пријава на граѓани, биле заловени вкупно 17 кучиња скитници, информираат од општината. Заловувањето го врши ветеринарната клиника „Анри вет“ од Стојково со која по тендерската постапка, општина Струмица склучи договор и направи план и динамика за спроведување на...

Филмот „Скејтањето не е за девојчиња“ со две награди на Сараевскиот филмски фестивал

Најновиот филм во подготовка „Скејтањето не е за девојчиња“ на режисерката Дина Дума, а во продукција на „Сестри и брат Митевски“ освои две награди за развој во програмата Синелинк...