fbpx
Таг: УставниИзмени

таг: УставниИзмени

Францускиот парламент го поддржа одземањето на државјанството на терористите

Францускиот парламент доцна синоќа ја усвои уставната измена што овозможува да им се одземе француското државјанство на лица што се осудени за тероризам. Уставните измени се предложени по терористичките напади во Париз, извршени на 13 ноември. Во нападите загинаа 130 лица, а повредени беа повеќе од 350. Одземањето на француското државјанство би се однесувало на осудени лица кои имаат двојно државјанство, но и...

Собранието расправа за уставните измени

Пратениците на ВМРО­-ДПМНЕ, подржани од коалициските партнери, на собраниската седница на која се расправа за измените на Уставот, денеска ги утврдија амандманите за дефицитот, јавниот долг и за судскиот совет. За амандманот со кој се зголемува бројот на судиите во Советот, во кој нема да членуваат министерот за правда и претседателот на Советот, гласаше и пратеничката на Либералната партија, Роза...

Уставните измени го чекаат Ахмети

Во тек е собраниската седница за измените на Уставот. Таа продолжува од вторникот, кога пратениците ги утврдија предлозите со кои се предвидува дефинирање на бракот како заедница само меѓу еден маж и една жена, основање на меѓународни финансиски зони чие работење и организација ќе се доуредува со закон. Веќе неколку дена во медиумите се шпекулира дека ДУИ нема да ги...

Продолжува собраниската седница за уставните измени

Пратениците во Собранието на Република Македонија денеска на 30. седница ќе се изјаснат за осумте предложени предлог-амандмани на Уставот, за чие донесување е потребно двотретинско мнозинство, односно 82 пратеници да гласаат „за“. Со предложените уставни измени, бракот се утврдува како заедница меѓу маж и жена, се формираат меѓународните финансиски зони, се преименува Народната банка на Република Македонија во Банка на...

Гласањето на уставните измени, одложено за утре

Пратениците во Собранието за утре го одложија гласањето на амандманите за измените на Уставот. Пратениците денеска расправаа за предлозите со кои се предвидува дефинирање на бракот како заедница само меѓу еден маж и една жена, основање на меѓународни финансиски зони чие работење и организација ќе се доуредува со закон. Со измените се предвидува воведување уставната жалба, поднесена од физичко или правно...

Уставните измени добија зелено светло од Комисијата

Комисијата за уставни прашања денеска даде зелено светло за уставните измени. Членовите на комисијата гласаа за дефинирање на бракот само како заедница меѓу еден маж и една жена, основање на меѓународни финансиски зони, Народната банка да се преименува во Централна банка на РМ, во фискалната политика дефицитот е проектиран најмногу на 3 проценти, а јавниот долг на 60 проценти од БДП при носењето...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...