fbpx
Таг: урбано зеленило

таг: урбано зеленило

Еко-активисти и експерти се дел од новото Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило

Формирано е Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило во кое членуваат експерти, претставници на институции и еко-активисти, информираат од Зелен институт. Ова е прв состанок на кој присутните дале поддршка за предложените законски измени, за да се спречи уништувањето на градското зеленило со урбаната експанзија и непочитувањето на законите. Овие измени добиле поддршка и од претставниците на...

Зелениот институт одржа дебата за законските измени за урбано зеленило и урбанистичко планирање

Во прашалник поставен на 150 испитаници за достапност на јавните зелени површини, 37 отсто одговориле дека живаат со зеленило помалку од 50 квадратни метри, а 94 отсто кажале дека би презеле нешто за помош на унапредување на зеленилото. Прашалникот беше претставен на јавната дебата за законските измени за урбано зеленило и урбанистичко планирање во салата на Советот на Град Скопје,...

По ГТЦ, Домот на градежници ќе го добие вториот зелен покрив во Скопје

Градот Скопје во соработка со УНДП почна со уредување на вториот зелен покрив во центарот на градот - покривот на Домот на градежници. Според проектот, на површина од речиси 400 квадратни метри ќе бидат засадени повеќе од 30 различни видови садници – дрвја, средно и ниско зеленило кое ќе биде функционално распоредено, ќе има тревна површина и вертикално зеленило...

Собранието го донесе и законот за урбано зеленило

Покрај законот за амнестија, Собранието на денешната 30-та седница, ги донесе и законите за изменување и дополнување на законите за архивски материјал, за електронските комуникации, за основање на Македонска академска истражувачка мрежа, за заштита на културното наследство и на законот за филмската дејност. Сите тие беа поднесени од Владата и се однесуваа главно на психолошките и тестовите за познавање странски...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...