fbpx
Таг: урбанистички план

таг: урбанистички план

Се решава судбината на поранешната фабрика „Треска“: Жири-комисијата се произнесе за изградбата

Општина Центар јавно го објави извештајот на претседателот на жири комисијата за избор на идејно решение за локалитетот на поранешната фабрика „Треска“, архитектот Миодраг Радоњиќ - Бато. Извештајот се однесува на три пријави на конкурсот на Општина Центар, кои на жири комисијата предводена од од архитектот Миодраг Радоњиќ - Бато – претседател, го прворангирала конкурсниот труд со шифра „ГДВОР“, и...

Фронт 21/42: Управувањето со светското наследство во Охридскиот регион е јасен показател за невладеење на правото

Еколошката организација Фронт 21/42 реагира дека се прекршени законите од страна на надлежните институции во врска со организираната јавна презентација и расправа по Нацрт-извештајот за стратегиска оцена на влијанието на животната средина за Урбанистички план вон населено место – Горица Север, за план кој ќе биде достапен на јавноста во период од 5 април до 5 мај, а јавната...

Општина Дебрца ќе бара Слатинското Езеро да се врати во надлежност на општината

Општина Дебрца е во завршна фаза на носење на урбанистички план за село Слатино, во чии рамки е и Слатинското Езеро, каде се планираат одредени туристички содржини. Општината ќе побара водниот ресурс да се пренесе во надлежност на општината, кое според сегашната регулатива е во надлежност на АД Водостопандство на Македонија. „Со оглед на извонредното значење на езерото, како локална...

Охридските села конечно ќе добијат урбанистички планови

Со години недостокот од урбанистички решенија за селата на територијата на општина Охрид ги попречува овие средини во стопанскиот и туристичкиот развој. Досега во селските населби, изградените објекти беа на земјоделски површини, а не на градежни па со урбанзиацијата ќе може да се понудат потенцијалите за развој на општината. Инаку, според член 12 од Законот за просторно и урбанистичко планирање...

Богоев ветува ревидирање на урбанистички планови во Карпош

Претседателот на Социјалдемократската младина на Македонија, Стефан Богоев, денеска вети дека ќе се ревидираат сите урбанистички планови во општина Карпош. Тој не кажа дека ќе се прави ревизија на досегашнтие. - Вчера со граѓаните на Карпош 3 и Карпош 4 се договоривме веднаш по преземањето на локалната власт во Општина Карпош, целосно и темелно да го ревидираме носењето на детални...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...