fbpx
Таг: Управа за јавни приходи

таг: Управа за јавни приходи

Компјутерска софтвер програма неселективно ќе им го враќа ДДВ на фирмите

ИТ Секторот на Управата за јавни приходи (УЈП) развил компјутерски софтвер кој автоматски ќе прави поврат на ДДВ кон фирмите и пребивање на претплата на даноци кон сите даночни обврзници, соопшти денеска директорката на УЈП, Сања Лукаревска, која заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски ја посетија Регионалната дирекција на УЈП во Скопје. Според министерот Тевдовски, со новиот систем ќе...

УЈП ќе ги гледа само приходите, странските дознаки нема да се оданочуваат

Управата за јавни приходи (УЈП) и сега, со писмено барање, добива увид во приливите на сметките на граѓаните, а со измените на законот за банките тоа ќе го има автоматски на располагање. Но, нема да може да ги следи автоматски исплатите од сметките на граѓаните, а ако сака такво нешто, ќе мора да поднесе писмено барање. Со такво образложение за...

„Лов на вештерки“ ја документира војната на ВМРО-ДПМНЕ со граѓанските организации

Периодот од декември 2016 до мај 2017, кога власта на ВМРО-ДПМНЕ презеде низа акции за притисок кон 23 граѓански организации преку вонредни инспекции од Управата за јавни приходи (УЈП) и истраги од Јавното обвинителство, МВР и Финансиската полиција на Република Македонија, отпочнати од Антикорупциска комисија, е тема на новиот документарец на Телевизијат 24. „Лов на вештерки“, детално, преку изјави на...

Спасовски: Сите истраги против граѓанските организации официјално се затворени

Сите истраги против граѓанските организации и фондации што почнаа во 2016 година, а се одвиваа и во голем дел од 2017 година се официјално затворени, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, на денешната средба со претставници на дваесетината организации. На средбата на која присуствуваа и директорот на Бирото за јавна безбедност Лазо Велковски, директорот на Управата за финансиско разузнавање...

Лага е дека министерот Поповски не го доставил анкетниот лист, велат од Владата

Лажна е информацијата изнесена на денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ, во врска со анкетниот лист на министерот Роберт Поповски, задолжен за комуникации, отчетност и за транспарентност, реагираше Владата. „Ја информираме јавноста дека министерот Поповски достави анкетен лист до Државната комисија за спречување корупција и до Управата за јавни приходи на 28 јуни 2017 година, а за тоа приложуваме писмен доказ од...

Александрова: СДСМ крши закони, назначува директори без потврда дека зборуваат англиски

Владејачката партија се однесува крајно неодговорно, ги промовира непрофесионалноста и некомпетентноста и полека ја партизира државата, вработувајќи кадри за кои нема докази дека ги имаат бараните квалификации, обвини на прес-конференција Емилија Александрова, пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ, посочувајќи на назначувањето нови директори. - Новите директори на Управата за јавни приходи, на Бирото за јавна безбедност, на Агенцијата за храна и ветеринарство и...

Три државни компании должат повеќе од 10 милиони евра за неплатени даноци

Најновата листа на должници што ја објави Управата за јавни приходи покажува дека три државни компании должат повеќе од 10 милиони евра за неплатени даноци. „Македонска радио-телевизија“ должи околу 73 милиони денари или 1,1 милион евра, „Македонија пат“ должи 433 милиони денари или околу 7 милиони евра, а „Македонски шуми“ должи околу 253 милиони денари или околу 4,1 милиони евра.
Харисон Форд во најновиот филм за Индијана Џоунс- фотографија од Lucasfilm Ltd

Времето на целосно дигитализирани актери доаѓа со брзи чекори напред

Едно од предвидувањата на научната фантастика за сосема „дигитализирани“ актери,  коишто можат целосно да бидат репродуцирани од компјутер со своите глас и појава - најчесто во верзија од нивната...