fbpx
Таг: универзитет Мајка Тереза

таг: универзитет Мајка Тереза

Дигитализација на универзитетите: И годинава студентите губат нерви со хартиени индекси и со потврди

Дел од државните универзитети многу заостануваат во процесот на дигитализација, што резултира со тоа студентите да губат време и нерви за пријавување на семестар на студентски прашања на факултетите, плаќање во банки за било каква услуга од факултетите и чекање со часови за да се подигне документ од студентски прашања. Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Државниот универзитет во Тетово...

Универзитетот „Мајка Тереза“ и формално стана сопственик на касарната „Илинден“

Со одлука на Владата, Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје и формално стана сопственик на дел од објектите во кругот на поранешната касарна „Илинден“ каде ќе биде сместен универзитетскиот кампус. На последната владина седница просториите кои биле предвидени за оваа високообразовна установа и формално правно преминале во сопственост на универзитетот. Од Министерството за образование информираат дека во дел од отстапените објекти...

Универзитетот „Мајка Тереза“ наскоро со нов кампус во касарната „Илинден“

Државниот универзитет „Мајка Тереза“ во Скопје наскоро ќе биде преместен во кругот на поранешната касарна „Илинден“ каде согласно владина одлука од минатата година, дел од објектите етапно се отстапуваат и уредуваат за потребите на оваа високообразовна установа, информираат од Министерството за образование и наука (МОН). За интензитетот на активностите денеска на средба во просториите на Министерството за образование и наука...

Универзитетот „Мајка Тереза“ ќе се смести во касарната „Илинден“, следи адаптација на објектите

По шест години од основањето, Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие свој инфраструктурен комплекс. Со одлука на Владата од пред неколку денови, високообразовната установа доби локација во скопската касарна „Илинден“. Постојните објекти ќе се адаптираат за потребите на наставно-научниот кадар и за студентите. Инвестицијата ќе ја реализираат Министерството за образование и наука (МОН) и самиот универзитет, информираат од...

Тројца министри на ДУИ не успеаја да го изградат објектот на универзитетот „Мајка Тереза“, три дена пред кампања пак се ветува

Албанскиот универзитет во Скопје „Мајка Тереза“, за кој неколку пати беа најавувани решенија за изградба на неговиот објект, и понатаму е предмет на политичка пропаганда, но досега ништо конкретно не е преземено во тој правец. Студентите и понатаму посетуваат предавања во простории што не ги исполнуваат ниту минималните услови за учење, пишува Порталб.мк. Овој универзитет беше отворен во 2016 година,...

Истражување: Купување дипломски и магистерски трудови – се знаат чинителите, но нема кој и како да ги спречи и казни

Моментално над 13.413 реклами за продажба и купување магистерски и дипломски тези се активни на една од страниците што се занимаваат со трговија во Северна Македонија, цените варираат во зависност од побарувачката, до 500 евра, а доколку имате среќа, можете да станете магистер на наука за само 150 евра, објави „Порталб.мк“ во нивната последна истражувачка сторија. Ниту една од...

УЈИЕ започна со предавања, УКИМ на 4 октомври, „ДУТ“ и „Мајка Тереза“ сè уште не утврдиле датум

Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) од понеделникот започна со редовни предавања, со хибриден систем на настава, за студентите од сите студиски циклуси. Ректорот на УЈИЕ истакна дека се направени сите максимални подготовки за строго спроведување на препораките за хигиена, одржување на растојание и лична заштита за време на пандемијата, пишува „Порталб.мк“. Дел од студентите на овој универзитет за „Порталб.мк“ изјавија...

Ревизорите утврдија низа нерегуларности на Универзитетот „Мајка Тереза”

Државниот универзитет „Мајка Тереза“ во текот на 2018 година немал податоци за критериумите за избор на вработените професори, биле доделувани надоместоци за работа надвор од работниот распоред без критериуми, не се прикажани правилно и објективно сите финансиски и материјални аспекти на работењето, а во текот на 2017 г. незаконски бил именуван еден продекан, или заменик директор без научен назив...

Заев во Чаир побара поддршка за градоначалничкиот кандидат на ДУИ

Претседателот на СДСМ и премиер, Зоран Заев, денеска пред граѓаните во населбата Топаанско Поле побара поддршка од граѓаните за Висар Ганиу, кандидат на ДУИ за градоначалник на Чаир, а на граѓаните им порача дека СДСМ стои зад секој проект на Ганиу, бидејќи сите проекти се за подобар живот. Претходно Заев, Ганиу и новиот скопски градоначалник Петре Шилегов беа во населбата...

ДЕБАТА: Институциите треба да работат со невладините и компаниите во борбата против корупцијата

Соработката помеѓу институциите, невладините организации и бизнис секторот треба да се засили за да се постигне успех во борбата против корупцијата во земјава. Ова беше потенцирано од учесниците на...