fbpx
Таг: умрени

таг: умрени

Рекорден негативен природен прираст – лани сме имале 6.724 повеќе починати од родени

Македонија лани забележала рекорден негативен природен прираст на населението како резултат на големиот број починати лица, но и на намалувањето на бројот на живородени деца. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), негативниот природен прираст изнесувал -6.724, така што во 2020 година сме имале 19.031 новороденчиња, додека бројот на починати лица се искачил на 25.755. Притоа, статистичките податоци покажуваат...

ДЗС: Негативниот природен прираст на населението лани изнесувал минус 601

Природниот прираст на населението во државава минатата година е негативен, минус  601, односно за толку имало повеќе починати лица отколку родени. Во градските подрачја негативниот природен прираст изнесувал минус 1.059 лица, наспроти позитивниот во селските, плус 458 лица. Во шест региони во државава имало појава на негативен природен прираст, и тоа во: Вардарскиот, Источниот, Југозападниот, Југоисточниот, Пелагонискиот и Североисточниот...

БИРН откри дека српската влада ги крие бројките за починати и заразени од ковид-19

Во Србија од 19 март до 1 јуни годинава од ковид-19 умреле 632 пациенти, што е 388 повеќе од официјално соопштената бројка за тој период, која изнесува 244, откри Балканската истражувачка новинарска мрежа БИРН, преку увид во податоците во официјалниот државен информатички систем за ковид-19. Новинарите на БИРН откриле и дека бројот на нови случаи на заразени во последните денови...

Расте бројката на заразени во светот, се воведуваат сѐ порестриктивни мерки

Состојбата со новиот корона вирус во Европа и во светот ескалира, со огромен пораст на бројката на заразени и хоспитализирани, откако Македонија го забележа првиот смртен случај. Бугарија, според официјалното соопштение од утрово, има 190 случаи, Македонија според официјалното соопштение има прв смртен случај, а до вчера до пладне 114 заразени. Новата бројка на заразени треба да биде соопштена денеска...

Министерство за здравство преку комитет ќе се бори против смртноста на новороденчињата

Во Министерството за здравство вчера се одржала конститутивна седница на новиот состав на Комитетот за безбедно мајчинство, информираат од институцијата. Нов претседател на комитетот е доц. д-р Ана Данева Маркова од Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство. Една од првите задачи на овој комитет ќе биде изготвување на анализа на актуелната ситуација во оваа област и подготовка на акционен план....

ДЗС: Позитивен природен прираст во второто тримесечје од годинава

Во второто тримесечје од оваа година во земјава се родиле 5.683 бебиња, што во споредба со истиот период од минатата година претставува намалување за четири отсто, соопшти денеска Државниот завод за статистика (ДЗС). Според ДЗС, бројот на умрените лица во истиот период бележи зголемување од 2,3 отсто во споредба со истото тримесечје од 2014 година и изнесува 4.892 лицa, од...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...