fbpx
Таг: ученички стипендии

таг: ученички стипендии

Објавени се конкурсите за стипендии за учениците

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави конкурсите за доделување стипендии на учениците кои се запишани во јавните и приватните средни училишта во земјава во учебната 2023/24 година. Објавени се вкупно девет конкурси. Висината на сите стипендии, во секоја категорија, изнесува 3.500 денари месечно, а ќе се исплаќаат во траење од девет месеци во текот на учебната година. Најмногу...

МОН: До 30 септември се доставуваат документите за ученички стипендии

Сите корисници на ученичка стипендија кои правото го оствариле во некоја од изминатите учебни години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, заклучно со 30 септември потребно е преку порталот http://e-uslugi.mon.gov.mk да достават потврда за редовен ученик во учебната 2023-2024 година и свидетелство од претходната учебна година, соопшти денеска Министерството за образование и наука (МОН). Учениците кои...

МОН: Ќе се потпишуваат спогодби за ретроактивна исплата на зголемените ученички и студентски стипендии

Учениците и студентите кои добиваа пониски стипендии по последното покачување од учебната 2021/2022 година, сега ќе треба да потпишат нови договори со Министерството за образование и наука за да им биде исплатена разликата ретроактивно. Попрецизно речено, од МОН информираа дека: Сите ученици и студенти кои оствариле право на стипендија пред учебната односно академската 2021/2022 година и доставиле анекси кон нивните договори...

МОН повторно најавува изедначување на стипендиите за сите ученици и студенти

Откако на почетокот од месецов Министерството за образование и наука (МОН) објави дека средношколците и студентите што земаат пониски стипендии треба да потпишат анекс на договорите за да ги земаат повисоките суми, стана јасно дека покачени стипендии ќе земаат само оние ученици и студенти кои се активни корисници на стипендија, и тоа почнувајќи од март. За учениците што во...

МОН: Исплатени се студентските и ученичките стипендии

Исплатени се средствата по основ на ученички и студентски стипендии на новите и на  постојните корисници, информираше Министерството за образование и наука (МОН). Учениците кои правото на стипендија го оствариле во учебната 2022/2023 година на своите сметки вчера добија седум месечни стипендии, додека на студентите денеска им се исплатени шест месечни стипендии. На постојните корисници, пак, им се исплатени средствата по...

До средината на месецов, студентите ќе ги добијат средствата за субвенциониран оброк и стипендии заклучно со март

До средината на март, сите корисници на ученички стипендии, студентски стипендии и субвенциониран студентски оброк ќе ги добијат средствата кои им следуваат заклучно со овој месец, информираше денеска Министерството за образование и наука (МОН). Од ова министерство велат дека постојните корисници на ученички и студентски стипендии кои ова право го оствариле во некоја од претходните учебни, односно академски години, ги...

Средношколците и студентите со пониски стипендии треба да потпишат анекс на договорите за да добиваат повисоки суми

Корисниците на ученички и студентски стипендии кои се стекнале со ова право во некоја од изминатите учебни, односно академски години и имаат активни договори за користење на стипендијата, од оваа година ќе добиваат зголемен месечен износ, идентичен на износот кој го добиваат новите стипендисти, велат надлежните во Министерството за образование и наука (МОН). Но, за да го остварат правото...

Наместо 900, в година ќе се доделат 1.318 стипендии за социјална поддршка на ученици

На иницијатива на Министерството за образование и наука (МОН), а со одлука на вчерашната владина седница, ќе се зголеми бројот на стипендии кои се доделуваат на учениците од средните училишта во учебната 2022-2023 година. Од МОН соопштуваат дека ќе обезбедат дополнително пари за оваа намена, со што целта е да се мотивираат и да се поддржи образованието на што...

Најголем дел од средношколците за ученички стипендии аплицирале по електронски пат

Дигитализацијата при аплицирањето за ученички стипендии за учебната 2022/2023 година придонесе оваа година за првпат да нема долги колони ученици и родители, односно старатели да чекаат пред Министерството за да ги поднесат потребните документи, велат од Министерството за образование и наука (МОН). Министерот за образование Јетон Шаќири истакна дека најголем дел од пристигнатите апликации за ученички стипендии биле во електронска...

Конкурсите за ученички и студентски стипендии ќе бидат објавени наскоро, нема да се кратат износите

До крајот на месецов се очекува да биде објавен конкурсот за доделување на ученички стипендии, а потоа и конкурсот за доделување на студентските, вели за „Мета.мк“ министерот за образование и наука, Јетон Шаќири. Во однос на шпекулациите за намалување на стипендиите за студентите, Шаќири вели дека нема да бидат кратени ниту износите, ниту квотите, но додава оти ќе се менуваат...

Изумирањето на Преспанското езеро во фокус на новата епизода на „Шорткат“

Повлекувањето на водата и намалувањето на нивото на Преспанското Езеро се главната тема во новата, 51 епизода на емисијата „Шорткат“. Нашата екипа беше во Преспа и информира за овој долгогодишен проблем со кој се соочува едно од трите природни езера во земјава. Во новите вести за млади ја носиме и информацијата за зголеменото испуштање на стакленички гасови во земјава, како...

Учениците што користат стипендии можат истите да ги продолжат до крајот на месецов

Сите корисници на правото на ученичка стипендија остварено во некоја од изминатите учебни години кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истите, можат да ги достават документите до Министерството за образование и наука (МОН) најдоцна до 30 септември, известија од МОН. Потребните документи кои корисникот на стипендија треба да ги достави се Потврда за редовен ученик за учебната 2022/2023...

МОН прифатило изедначување на стипендиите за сите ученици и студенти, се чека одобрување од Влада

Запрена е постапката за поведување прекршочна пријава при надлежен суд против Министерството за образование и наука (МОН) од страна на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД). Од Комисијата за Мета.мк информираа дека МОН прифатило да ги изедначи стипендиите за сите студенти и ученици во средно образование, откако КСЗД претходно утврди индиректна дискриминација во државната политика на стипендирање. „Комисијата...

КСЗД најави прекршочна пријава против МОН за неизедначените стипендии

Студентски дом Гоце Делчев
Студентите и учениците на кои не им беа покачени стипендиите, и понатаму ќе земаат пониски суми од новите апликанти. Засега нема информации дека власта ќе ги изедначи стипендиите за сите, за што, поради утврдена индиректна дискриминација, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) ќе поведе прекршочна постапка против Министерството за образование и наука (МОН). Заплетот околу покачените стипендии започна...

МОН ги објави резултатите за ученички стипендии

Министерството за образование и наука (МОН) ги објави резултатите од конкурсот за ученички стипендии за учебната 2021/2022 година. Резултатите се достапни на овој линк. Објавени се списоците со ученици кои добиваат стипендија во повеќе категории – стипендии за социјална поддршка на ученици, стипендии за ученици со посебни потреби, за талентирани ученици, спортисти, уметници, оние запишани во дуални паралелки, како и стипендии...

Од годинава студентите и учениците ќе добиваат зголемени стипендии

Царовска на средба со ученици и студенти
Социјалните стипендии за студентите ќе се зголемат двојно, односно од 3.000 денари на 6.050 денари месечно, додека ученичките кои се движеа од 2.000 до 2.970 денари, се зголемуваат во просек за 11 отсто и сега ќе изнесуваат 3.500 денари месечно. Ова го соопшти министерката за образование Мила Царовска на денешната средба со ученици и студенти. Студентите на природните науки –...

Дополнителни 150 стипендии за ученици со попреченост, преку проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

Фондација Чекор по чекор
Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хендимак“, го реализира Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, финансиран од ЕУ, со цел да обезбеди целосна, рамноправна вклученост на децата со попреченост во редовните основни училишта. Во...

МОН: Објавени се дополнителни конкурси за ученички и студентски стипендии за 2020/2021 година

Министерството за образование и наука (МОН) информира дека објавени се дополнителни конкурси за доделување на преостанатите ученички и студентски стипендии кои останаа недоделени по завршувањето на првично објавените конкурси за учебната, односно академската 2020/2021 година. Конкурсот за доделување на стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Северна Македонија...

МОН ги објави резултатите за стипендиите за средношколците од стручните училишта

Објавени се резултатите од повторните конкурси за доделување на неколку категории на стипендии за ученици од средните стручни училишта, кои беа воведени за прв пат во оваа учебна 2020/2021 година, како дел од планот за проширување на поддршката кон средношколците и за поголема популаризација на средното стручно образование, соопшти Министерството за образование и наука. Станува збор за стипендии за ученици...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...