fbpx
Таг: учење

таг: учење

Штрајкот нема да ја промени содржината во матурските тестови

Ќе оневозможи ли штрајкот, матурантите навреме да го полагаат испитот на зрелоста? Прашањето за државната матура се актуелизира како што се приближува крајот на учебната година. Испитите се веќе закажани, тестовите се испечатени, но бидејќи материјалот не им е предаден целосно на учениците, прашање е, како ќе им се проверува знаењето на теми кои не ги учеле. Директорката на Државниот...

Во сесиите за учење на Едуино изминативе три месеци учествувале 23.000 наставници

Над 23.000 учесници присуствувале на сесиите реализирани преку платформата за учење Едуино во текот на изминативе три месеци. УНИЦЕФ, Бирото за развој на образованието и Смарт Ап поддржаа единаесет вебинари за зајакнување на капацитетите на наставниците, воспитувачите и другите практичари во образованието, на теми поврзани со примена на иновативни методи на настава со фокус на дигитални алатки и дигитално...

Едукативни материјали, игри и активности за деца од три до шест години на платформата „Едуино“

Министерството за труд и социјална политика во соработка со Министерството за образование и наука, Бирото за развој на образованието, УНИЦЕФ и останатите партнери подготвија национална платформа за е-учење и игра наречена „Едуино“. „„Едуино“ е едукативна платформа наменета за сите воспитувачи и родители на која може да се најдат, користат и преземат материјали, игри и активности за деца на возраст од...

До 10.000 евра поддршка за дигитални решенија за справување со последиците од корона вирусот

Креативни алатки и решенија за онлајн и интерактивни активности или анимација наменети за различни категории на граѓани се предлог проекти со кои може да се аплицира на новиот јавен повик на Фондот за иновации и технолошки развој – Креатон, информираат од фондот. Аплицирањето почнува денес, а рокот за поднесување на предлог проектите е до 22 март, до 23:59 часот. -...

Најголемиот број наставници оценките ги вадат од ракав, тврдат просветните инспектори

Просветните инспектори во делот „Настава и учење“ во нивниот последен извештај за квалитетот на воспитно-образовниот процес, констатирале дека слаба страна на наставниците е изготвувањето на критериуми за оценување на учениците. Таму е наведено дека најголем број наставници во државата, не изготвуваат и не користат критериуми за оценување. Наставници со кои поразговаравме, се изненадени од ваквата констатација на ДПИ. - Секој наставник...

Поради несоодветни услови, ученици од Тетово учат во три смени

Второто полугодие за дел од учениците од основното и од средното образование во Тетово, почна со одредени тешкотии. Во најголемото основно училиште „Лирија“ во Тетово, наставата се одвива во три смени, поради неможноста да се учи на вториот кат од училиштето, каде минатата година почна да прокиснува покривот. - Сега часовите траат по половина час. Така ни налага законот, во вонредни...

#Одговорност е да има повеќе логопеди Албанци

Една говорна мана, по правило, предизвикува тешкотии во учењето, но се одразува и на резултатите на ученикот и на социјалниот живот на детето. Сите овие проблеми се решливи со посета на логопед, кој може да ги дијагностицира маните во говорот и по потреба може да препорача индивидуална или групна терапија за лекување на утврдениот проблем. Во Македонија забележлив е голем...

Друштвото „Илинден” ги стимулира децата во Албанија за изучување на македонскиот јазик

Македонското друштво „Илинден“ од Tирана, заедно со разгранокот за Голо Брдо, на децата што ги посетуваат бесплатните курсеви по македонски јазик во село Требиште, им подарија пакетчиња за новогодишните и за божиќните празници. „Македонско друштво „Илинден“ и на овој начин ги стимулира најмладите да се залагаат за чувањето на македонскиот јазик, македонската култура, традиција и обичаи во областа Голо Брдо“,...

Денеска почнува манифестацијата „Денови на доживотно учење“

Денеска во Скопје ќе биде отворена 11. манифестација „Денови на доживотно учење“, чија цел е да се промовира доживотното учење и да се подигне свеста во општеството за неговата важност. Во рамки на манифестацијата, планирано е  да се одржат серија настани во Скопје, Битола, Неготино, Струмица и во Тетово. На отворањето најавено е присуство на министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми. Организатори...

Aкадемската фела избира нов ректор на УКИМ, резултатите ќе се знаат попладнево

Редовни, вонредни професори, доценти и студенти - членови на универзитетски студентски собранија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска избираа прв човек на најстарата високообразовна институција во државата. Право...