fbpx
Таг: ЦУП

таг: ЦУП

Поврзаноста меѓу МОН и училиштата е солидна, но посложените системи ќе бараат подобри интернет врски

Веќе е солидна инфраструктурата и поврзаноста меѓу Министерството за образование и наука и училиштата и другите институции во секторот образование. Прибираат податоци во електронскиот дневник и ЕМИС/ЕСАРУ системите. Сепак, затоа што е ова динамична категорија, потребно и е постојано вложување и надградување, односно мора да се има на ум дека се посложените системи во иднина ќе бараат и подобри...

Со новата алатка на ЦУП граѓаните можат да поднесат иницијатива за дискусија за прашања од поширок интерес

Центарот за управување со промени (ЦУП) воведе нова веб алатка за иницирање на јавна дискусија за прашања од интерес на граѓаните, со која тие можат да поднесат иницијатива за јавна дискусија за прашања од поширок интерес и да ја поттикнат свеста преку давање своја поддршка за одредени прашања од поширок интерес. „Потребно е да ја осмислите и внесете вашата иницијатива...

Годишно во Управниот суд и во второстепените комисии се постапува по 100.000 предмети

Според проценките, во државата има околу 100.000 предмети годишно по кои се постапува врз основа на некакво управно или административно барање на граѓаните до одредени институции. Против овие решенија се поднесуваат просечно околу 12-13.000 жалби, се вели во извештајот за работата на второстепените комисии и управните судови кој го подготви професорот на Правниот факултет, Драган Гоцевски. Извештајот е дел од...

Пристапот до јавните податоци кај нас е најскап во регионот, велат новинарите

Институциите гледаат на новинарите како на непријатели, а не како на сојузници. Пристапот до јавните дата-бази е скап. За податоците се плаќаат највисоки цени во регионот. Ако, пак, станува збор за некој политички моќник, тогаш институциите дополнително се плашат да ги споделат информациите, велат истражувачките новинари Жанета Хаџи-Зафирова, Сашка Цветковска и Џелал Незири. Тие сметаат дека истражувачките новинари во Македонија...

Презентирано истражувањето „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат?“

Затвореноста на институциите кога од нив ќе се побараат информации е еден од најгорливите проблеми со кои се соочуваат новинарите од земјава, а особено истражувачките новинари, и е директно прекршување на правото на слобода на информирање. Иако од 2006 година на сила е Законот за пристап до информации од јавен карактер, тој честопати се изигрува од институциите кои сакаат да сокријат...

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...