fbpx
Таг: Црн Дрим

таг: Црн Дрим

ЕСМ и МЕПСО работат на далноводот за Маврово, електраните „Црн Дрим“ повторно поврзани

По големите дефекти и прекини на далноводите во западниот и југозападниот дел на земјава, АД ЕСМ соопшти дека интензивно се работело и се работи на доведување на состојбите во нормала. Електраните на на ХЕС „Црн Дрим“, по санирањето на далноводите по кои ја испорачуваа струјата, повтнорно се вклучени во електроенергетскиот систем. Поради снежните врнежи и наталожување воден и тежок снег...

Охридското езеро, заложник на договорот од 1957 година

Албански експерти го креваат гласот дека во последните 10 години лошо се управува со водите на Охридскиот слив од македонска страна, предизвикувајќи голема штета на екосистемот на ова езеро што е под заштита на УНЕСКО. Во 2017 година, водата од албанска страна се повлекла до 100 метри, што ги алармирало експертите за животна средина од албанска страна, пишува Фактоје.ал,...

Се чистат каналите за наводнување во регионот на Струга

Водостопанство на РСМ, подружница „Црн Дрим“-Охрид, деновиве работи на чистење на каналите за наводнување на земјоделските површини во регионот на Струга. Моментално се чисти каналот Мулузија и каналот од с.Мислешево до реката Црн Дрим, во должина од 1.600 метри. Досега од каналите се отстранети околу 4.800 кубни метри нанос. Пред две години неколку населби останаа под вода, поради обилни врнежи од...

Се намалува водостојот на реките, но е повисок од просекот за март

Водостојот на Вардар денеска е понизок од вчера, но се уште е над просекот за март, покажуваат најновите хидролошки мерења. Кај Јегуновце и кај Велес денеска нивото на Вардар е за 20 сантиметри пониско од вчера, кај Зајчев Рид е за четири сантиметри пониско. На исто ниво како вчера е водостојот на Вардар кај Демир Капија. За 17 сантиметри е намалено...

ЕЛЕМ продолжува со максимално испуштање на водата од Охридско Езеро

Бидејќи 2018 е година на големи води, АД ЕЛЕМ реализира максимално производство на електрична енергија со максимално испуштање на водата од Охридско Езеро во реката Црн Дрим, информираат од државниот производител на струја. Со максимално испуштање на водите ќе се продолжи и во следните два месеца, додека котата не се стабилизира под номиналната максимална вредност од 693,75 метри надморска височина,...

УХМР предупредува на можно излевање на Радика, Црн Дрим, Сатеска и на Вардар

Врнежите во последните 24 часа ги зголемија нивото на сите водотеци во Македонија, а особено на реките во западниот дел на земјата, велат од УХМР. Според податоците на Управата, најголеми промени на водостојот има на реките Радика кај Бошков мост, Сатеска кај Ботун и на Вардар кај Јегуновце, а продолжувањето на врнежите може да доведе до излевање на Радика, Црн...

УХМР: Се зголемува нивото на Охридско Езеро

Нивото на Охридско Езеро е два сантиметри над дозволениот минимум, а значително е намален водостојот на реката Црн Дрим кај Ложани, информира Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Оттаму велат дека просечниот водостој за февруари на Црн Дрим е 123 сантиметри, а вчера изнесувал 20 сантимтери. Големо намалување на водостојот има и реката Сатеска, каде вчера биле измерени два сантиметри, а...

ЕЛЕМ: Нема неконтролирано испуштање на вода од Охридско Езеро

ЕЛЕМ го прилагодува испустот на вода од Охридско Езеро во Црн Дрим според котата на езерото, во согласност со податоците на УХМР, како и според страничните дотеци во сливот на ХЕЦ Глобочица, информираат од компанијата, а по повод информациите дека ЕЛЕМ ја користи водата од Дрим за пороизводство на енергија, со што Охридско Езеро има низок водостој. - Следејќи ги хидролошките...

Повиците помогнаа, се прилагодува испустот на водата од Охридско Езеро

Откако еколошките асоцијации и медиумите алармираа за нискиот водостој на Охридско Езеро, АД „Електрани на Македонија“ презеде мерки за прилагодување на испустот на вода од Охридско Езеро во Црн Дрим. Новиот режим на таканаречен биолошки минимум, ќе се применува неодредено време, сè до зголемувањето на водостојот на езерото, информираат од Хидро-енергетскиот слив Црн Дрим. „АД „Електрани на Македонија“ го прилагодува испустот...

Струга за Нова година доби нов мост на Црн Дрим

Вчера попладне, непосредно пред дочекот на Нова година, реката Црн Дрим во центарот на Струга доби нов дрвен мост. Мостот беше свечено пуштен во употреба со пресекување на лентата од страна на поранешниот градоначалник на Струга, сега пратеник, Зијадин Села, неговиот заменик Мустафа Зебзун и бизнисменот и донатор, Менди Ќура. Проектот го изработи проектантска куќа од Австрија во која работат Македонци, а...

Силниот јужен ветер предизвика помали штети во Охрид

Изминатава ноќ и денеска до пладне во Охрид дивееше силен ветер кој направи штети, особено во крајбрежниот дел. Искинати се настрешници, има паднати гранки и дрвја, како и оштетени покриви. Мегу другото, силниот јужен ветер го одвеа големото знаме кое беше поставено на 24 метри високиот јарбол на градскиот плоштад Св. Климент Охридски. Знамето беше поставено во април 2009 година, како...

Стефан Димковски, кој го возел Палевски до Турција, доби кривична и 30-дневен притвор

Скопското јавно обвинителство побара 30-дневен притвор за Стефан Димковски по поднесената кривична пријава од МВР, а Кривичниот суд во Скопје го прифати барањето на обвинителството за 30-дневен притвор за...