fbpx
Таг: трговска размена со странство

таг: трговска размена со странство

Расте стоковната размена со странство, извозот во првото полугодие пораснал за 20,3 отсто

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-јуни 2022 година, изнесува 252.736.573 илјади денари и бележи пораст од 20,3 отсто во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-јуни 2022 година, изнесува 368.519.565 илјади денари што е за 28,7 отсто повеќе...

Извозот во првиот квартал од годинава е 2 милијарди долари, за 29 отсто повеќе од лани

Во периодот од јануари до март годинава вкупниот обем на трговската размена со странство достигна 4,6 милијарди долари. Вредност на извозот на стоки од Северна Македонија е 2 милијарди долари и бележи пораст од 29 отсто во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, пак, изнесува 2,6 милијарди долари што е за 24,6 отсто повеќе...

Корона кризата го „стопи“ извозот на земјава лани за 7,7 отсто во споредба со 2019

Корона кризата лани предизвикала намалување на извозот на стоки од земјава, но и на увозот на стоки во Македонија од 7,7 отсто. Иако состојбата е драстично подобрена во споредба со првите шест месеци од ковид-19 пандемијата, кога извозот бележеше пад од дури 24 отсто во споредба со јануари-јули 2019 година, сепак бројките на крајот на 2020 година не се поволни. Вкупната...

ДЗС: Од јануари до ноември 2020 остварен е трговски дефицит од 1,7 милијарди долари

Трговскиот дефицит во размената со странство во перидот јануари – ноември 2020 година, изнесува 1.774.394 илјади долари, објави Државниот завод за статистика. При тоа, вкупната вредност на извозот на стоки од РСМ во тој период изнесува 5.970.157 илјади долари и бележи пад од 9,9 отсто, во однос на истиот период од 2019 година. Вредноста на увeзената стока, пак, изнесува...

Арсовска: Зголемен пласман на македонските производи ќе го помогне економскиот раст

Затворањето на економијата и ограниченото движење поради рестриктивните мерки за спречување на ширењето на корона вирусот ја предизвика најдлабоката рецесија на економија за што е показател падот од 12,7 отсто на бруто домашниот производ. Иако, намалување се бележи во речиси сите носечки структурни елементи на БДП, сепак евидентен е падот на извозот на стоки и на услуги кој во...

Во првите шест месеци пад на извозот од 24 отсто, на увозот од 20 отсто

Последиците од корона кризата, очекувано, се одразија негативно и врз трговската размена меѓу нашата земја и странство. Државниот завод за статистика (ДЗС) ги обелодени денеска минусните резултати за првите шест месеци од годинава. Според нив, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во перидот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 2.705.623 илјади долари и бележи пад...

ДЗС: Пад на извозот од 23,8 отсто во првиот квартал од годинава

Во периодот јануари-април 2020 година, вкупниот обем на трговската размена со странство изнесува 4.305.200.000 американски долари, при што вкупната вредност на извозот достигна 1.782.502.000 долари и бележи пад од 23,8 отсто, во однос на истиот период од претходната година. Според податоците на Државниот завод за статистика, вредноста на увeзената стока изнесува 2.522.698.000 долари, што е за 19 отсто помалку...

Во јануари и февруари 334 милиони евра дефицит во трговската размена

Вкупната трговска размена со странство во првите два месеца од годинава, јануари и февруари, изнесува 2,3 милијарди евра, соопшти Државниот завод за статистика, ДЗС. При тоа, вредноста на извозот на стоки од Македонија е 977 милиони евра и бележи пораст од 3,4 отсто, во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, пак, изнесува 1,3 милијарди...

Условни казни за инцидентите пред Собрание во јули добија уште шестмина обвинети

На денешното рочиште во Основниот кривичен суд во Скопје уште шестмина обвинети за инцидентите, кои на 5 јули се случија пред Собранието за време на протестите против францускиот предлог,...