fbpx
Таг: The Nature Conservancy (TNC)

таг: The Nature Conservancy (TNC)

Природата на Демир Капија се уништува, прогласувањето на споменик на природата е начин да се спаси

Реки пренасочени во цевковод, изградени брани во коритата, сечи на шумите околу нив и ерозија, е сликата со која се соочува подрачјето на Демир Капија, кое веќе шест децении е заштитено на хартија како споменик на природата, но не и во пракса. За овој вреден предел во следната една година ќе се изработува нова Студија за валоризација на природните вредности,...

Енергетското планирање мора да е паметно за да не предизвика штета на локалните заедници и биодиверзитетот

Искористувањето на енергијата на сонцето и ветерот, како обновливи извори, е поставено како амбициозна цел при креирањето на Националниот план за енергија и клима (NECP), но сепак и во овој случај мора да се внимава да се идентификуваат најдобрите локации за овие инвестиции, за да се спречи било каква штета врз локалните заедници и богатата биолошка разновидност на земјата,...

(Видео) Пожарникарите и цивилите заробени на Огражден се евакуираат со хеликоптер

Градоначалникот на Општина Ново Село, Ѓорѓе Божинов, пожарникари од струмичката противпожарна бригада и неколку граѓани попладнево се нашле опколени од огнените јазици на планината Огражден каде што во моментов...