fbpx
Таг: Темплум

таг: Темплум

Распишан конкурсот за стрип наградата „Лифт“

Издавачката куќа Темплум по петти пат го распишува конкурсот за македонски стрип, „Лифт“. Право да конкурираат за наградата имаат сите граѓани на Република Северна Македонија кои ќе испратат сопствени досега необјавувани авторски стрипови, до 16 табли (или страници). „Почитувани автор(к)и, можете да ни испраќате и стрипови од една или две страници, но не повеќе од 16 страници. Стриповите треба да ни...

Објавен првиот зборник текстови за попреченост на македонски јазик

Издавачката куќа Темплум го објави зборникот „Попреченост: текстови за инвалидните тела“, што е прв од ваков тип на македонски јазик. Зборникот е во објавен во едицијата теорија „20/21 Век“. „Книгата има за цел да го поттикне знаењето за попреченоста кај нас, сметајќи дека интелектуалното знаење за попреченоста пред сè ќе им овозможи подобро место во општеството на луѓето со попреченост....

Четири стрипа наградени на четвртото доделување на наградата за необјавени стрипови – Лифт

Издавачката куќа Темплум во 2021 година го распиша четвртиот конкурс за доделување на наградата Лифт #4 за најдобар необјавен македонски стрип. Во избор на тричлена жири комисија која беше составена од Никола Гелевски, Јана Јакимовска и Владимир Трајановски во просториите на КСП Центар - Јадро, како победници за минатата година беа избрани 4 стрипови при што беа доделени три награди. Првото...

„Глава што лебди“ е збирката раскази што ја доби наградата „Новите“ за 2021 година

Комисијата од издавачката куќа „Темплум“ наградата „Новите“ за најдобар дебитантски ракопис во 2021 година ѝ ја врачи на Марија Ангеловска за нејзината збирка на раскази насловена како „Глава што лебди“. На конкурсот биле пријавени вкупно 19 ракописи од кои во потесниот круг влегле  „Урбана сликовница на она што никој не го забележува“ на Ана Алексовска, „Глава што лебди“ на Марија...

Отворен малиот новогодишен саем на книгата на „Темплум“ со разговори за два романа

Со разговор за книгите „Разнишан свет“ од Ирина Јурчева и „Ходник кон амнезија“ на Александра Мачковска, вчера започна програмата на годинешниот Мал новогодишен саем на книгата кој по 12-ти пат се организира од страна на издавачката куќа „Темплум“ Разговорот се одвиваше во делот пред стрип-книжарницата „Гладно срце“, во пријатна атмосфера со вљубеници во книжевноста кои стоеја на студено. Публиката, пиејќи...

Мал новогодишен саем на книги на „Темплум“ и доделување на две награди

Од 27 до 30 декември во книжарницата „Гладно срце“ по дванаесетти пат ќе се одржи Малиот новогодишен саем на книгата во организација на издавачката куќа Темплум. Во рамките на малиот саем, ќе се одржат промоции на книги. Воедно, во културниот простор Центар - Јадро ќе се одржи и доделувањето на две награди: „Новите!“ за најдобар дебитантски ракопис и „Лифт“, годишната...

Објавен Конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!“ за 2021 година

Издавачката куќа Темплум по шеснаесетти пат го распишува конкурсот „Новите!“ за најдобар прозен дебитантски ракопис на македонски јазик. Целта на наградата е да ги промовира и афирмира новите автори во македонската книжевност, новите тенденции во литературата, новите поетички начела, новиот пристап, новиот начин на организирање во сферата на литературата, новите обиди книжевноста да стане општествено повлијателна во секоја смисла. За...

Четврти конкурс за годишната стрип награда „ЛИФТ“ на Темплум

Издавачката куќа Темплум годинава по четврти пат го распишува конкурсот за наградата „Лифт“, за македонски стрип. Право да конкурираат за наградата имаат сите граѓани на Република Северна Македонија кои ќе испратат сопствени досега необјавувани авторски стрипови, од една или две страници до максимум до 16 табли (или страници). „Лифт“, инаку, беше име на списанието за стрип кое излегуваше од 1996...

Четврти конкурс за годишната стрип награда „Лифт“

Издавачката куќа ТЕМПЛУМ годинава, 2021, по четврти пат го распишува конкурсот за наградата „Лифт“, за македонски стрип. „Лифт“, инаку, беше име на списанието за стрип кое излегуваше од 1996 до 2001 година, а денес е име и на угледна графичка едиција.Наградата „Лифт“ се доделува еднаш годишно. Право да конкурираат за наградата имаат сите граѓани на Република Северна Македонија кои ќе ни испратат сопствени...

Во сабота доделување на стрип-наградата ЛИФТ #3 во кафе-книжарница „Буква“

Во сабота, 27 февруари, во 13 часот, во кафе-книжарницата Буква (зад Кино Култура во Скопје) ќе се одржи доделувањето на наградите од Третиот годишен конкурс за стрип ЛИФТ за 2020 година. Притоа ќе биде промовирана и книгата ЛИФТ #3 во која се собрани сите пристигнати дела на конкурсот. Оваа година главната награда ја доби Евгенија Трајковска за стрипот „Назад во...

Згрижувањето на уличните животни останува на поразително ниво

Светскиот ден на животните (4 Октомври) се одбележува со цел да се подобрат стандардите за благосостојба на животните. Но, додека глобално движење се стреми кон создавање свет во кој...