fbpx
Таг: свидетелства

таг: свидетелства

Од февруари се бира фирма што ќе печати свидетелства, учениците ќе ги добијат до август

Исто како и минатата година, учениците во основното и во средното образование нема да ги добијат свидетелствата за постигнатиот успех на крајот на јуни. Во тек е тендерска постапка за избор на фирма која ќе ги печати. Зекирија Хасипи, директорот на Бирото за развој на образованието, за Мета оценува дека ова воопшто не претставува проблем и уверува дека учениците...

Ќе добијат ли учениците навреме свидетелства за да можат утре да се запишат во средно?

Електронското пријавување за упис во средно образование е утре и задутре, па затоа во многу основни училишта низ државата, за денеска е закажано доделување на свидетелствата за деветто одделение. Во некои училишта се делеле свидетелства и викендов, а во некои пак, закажано е доделување вечерва во 18:30 часот. Директорите со кои поразговаравме велат дека не се доцни со давањето на...

За прв пат годинава учениците ќе добијат додаток на свидетелство

Годинава нема да се повтори минатогодишниот проблем кога во основните и средните училишта недостасуваа свидетелства за учениците, поради што доцнеше процесот на доделување, уверуваат надлежните во Бирото за развој на образованието (БРО). Оттаму информираат дека за учениците од трета и четврта година средно образование, веќе се поделени свидетелствата затоа што се завршни години, a oстанатите ќе бидат поделени во...

Порталб: Во две од четирите средни училишта е докажано дека се земале пари за издавање свидетелства

Веста на Порталб.мк во врска со училиштата кои прават „пазар“ со свидетелствата што законски се бесплатни за учениците, денеска официјално беше потврдена од Просветниот инспекторат, по завршувањето на неколкудневната инспекција во четири средни училишта. Имено, во две од четирите училишта, кои беа предмет на инспекција, беше потврдена продажбата на свидетелства. Сепак, и покрај ова, против училиштата не се преземени конкретни...

Средношколците ги бараат и свидетелствата и парите за свидетелствата што биле наплатени од четири училишта

Сојузот на средношколците бара да им се издадат свидетелствата на средношколците, додека четирите средни училишта кои им зедоа пари на учениците за свидетелства под итно да им ги вратат назад. Новиот лидер на Сојузот на средношколците, Лука Павиќевиќ денеска одржа прес-конференција пред Министерството за образование и наука во врска со проблемите околу издавањето свидетелства. „Некои училишта прават бизнис од јавното...

МОН: Училиштата не смеат да наплаќаат за свидетелствата, тоа е спротивно на Уставот и Законите

Откако Сојузот на средношколци утринава реагираше дека некои средни училишта во земјава им наплаќаат на средношколците такса за издавање свидетелства, од Министерството за образование и наука (МОН) беше испратена реакција дека училиштата не смеат да наплаќаат такси на родителите и учениците за издавање на свидетелствата, за што од страна на Министерството за образование и наука им било укажано со...

Сојуз на средношколци: Некои средни училишта бараат пари од учениците за издавање свидетелства

Сојузот на средношколци испрати известување до Државниот просветен инспекторат, во кое ги информира дека во изминативе неколку денови добиле поплаки од средношколци од повеќе градови низ земјава дека некои средни училишта наплаќаат такси за издавањето свидетелства. Тие тврдат дека средното медицинско училиште во Тетово наплаќа меѓу 150 и 200 денари за свидетелство, додека средното економско училиште во Тетово бара износ...

Свидетелствата во јуни ќе бидат со новото име на државата

Во сите документи кои се дел од педагошката документација, променето е уставното име, информираат за „Мета“ од Бирото за развој на образованието (БРО). Тоа значи дека учениците, на крајот на јуни, ќе им бидат поделени свидетелства со нов печат и жиг на кои ќе биде впишано „Република Северна Македонија“. Оваа одлука веќе е објавена во „Службен весник“, а новите документи и...

Инвестицијата во фотоволтаици за домаќинство се исплатува за пет до шест години

Колку повеќе енергија произведеме од сонцето, толку помалку ќе ни треба РЕК Битола. Замената на нечистата енергија од фосилни горива со зелена од сонцето е една од најголемите придобивки...