fbpx
Таг: светски ден

таг: светски ден

Светски ден на пчелите: Подарете ѝ љубов и внимание, пчелата ќе ви возврати многу повеќе

„Не плашете се, сега се разиграни поради топлото време и нема да ви направат ништо сѐ додека не се почувствуваат вознемирено, а се разбира имате и посебен шешир кој ве штити од убоди“, со овие зборови, во пријатна атмосфера, под топлото мајско сонце, од кое бевме заштитени преку специјализиараните шешири за одгледувачи на пчели, го започнавме интервјуто со пчеларот...

Светски ден за слобода на медиумите: Секој втор медиумски работник сака да најде нова професија

За тоа каква е состојбата со медиумите и статусот на новинарите во земјава говорат податоците од анкетата спроведена од Синдикатот на новинари и медиумски работници, каде половина од испитаниците се изјасниле дека би ја напуштиле професијата ако им се укаже прилика, 72,7 отсто од младите новинари кажале дека немале ментор кога започнувале да работат, а 62 проценти изјавиле дека...

ЕСЕ: Со скрининг за рак на грло на матка се опфатени само 30 отсто од жените, а 0,7 отсто за рак на дојка

Во државава постојат програми за скрининг (рано откривање) на ракот на грлото на матката и ракот на дојката, но сепак, реално нема сеопфатен и организиран скрининг за овие малигни заболувања. Жените умираат од причини кои навремено можат да се спречат, доколку соодветно се спроведуваат скрининг програмите на рак на грло на матка и рак на дојка, соопштија од Здружението...

Светски ден за борба против ХИВ/СИДА: Годинава има нови 29 случаи, на терапија се 306, а починале шестмина

Годинава, заклучно со 30 ноември во државава се регистрирани вкупно 29 нови лица со потврдена ХИВ-инфекција, кои се од различни возрасни групи, од 20 до 69 години. Сите новодијагностицирани се од машки пол, а според начинот на пренос, кај 25 лица инфекцијата се случила кај мажи кои имаат сексуални односи со мажи, а 4 лица се изјасниле како хетеросексуалци. Половина...

„Платформа за родова еднаквост“: Министерството за здравство да ги усвои протоколите за абортус со лекови

Во итните напори да се справат со пандемијата, владите во светот заборавија на абортусот, како есенцијална здравствена услуга. Во голем број на земји пандемијата беше изговор за докторите да не го нудат абортусот, опишувајќи го како „неесенцијален“, „неитен“ или „рутински“. Владите мора да им го олеснат пристапот до безбеден абортус на сите оние девојки и жени на кои им...

Светски ден на хепатитис – лани евидентирани 141 случај на заболени во земјава

Во Република Северна Македонија во 2019 година регистирани се 91 заболен од хепатит Б, а вирусниот хепатит Ц е регистриран кај 50 случаи. Се претпоставува дека 325 милиони луѓе во светот живеат со вирусен Хепатит Б и Ц, информираат од Министерството за здравство, на Светскиот ден на хепатитис, 28 јули. „Вирусен хепатитис е воспаление на црниот дроб што доведува до...

Светски ден за безбедност и здравје при работа: Да ја запреме пандемијата

Светскиот ден на безбедноста и здравјето при работа, 28 април, годинава се одбележува во услови на глобална здравствена криза од корона вирусот. Фокусирајќи се на пандемијата на Ковид-19, овој ден се одбележува под слоганот „Да ја запреме пандемијата: Безбедноста и здравјето при работа можат да спасат животи!“ „Работниците и работодавачите се изложени пред огромни и неочекувани предизвици, обидувајќи се да се...

Денеска се одбележува Светскиот ден на книгата

Ширум светот денешниот датум се одбележува како Светски ден на книгата. Се слави и е под покровителство на УНЕСКО уште од 1995 година. Овој ден го одбележува придонесот на книгите, се промовира нивното читање, се дава поддршка на авторите, издавачите и библиотеките низ целиот свет, а воедно се укажува и на важноста на заштитата на авторското право. „Книгите имаат уникатна...

Светски ден на интерпункцискиот знак ; за подигање на свеста за менталните нарушувања и превенција од самоубиства

Интерпункцискиот знак (;) точка-запира, се користи кога реченица може да се заврши, но сепак следува дообјаснување или завршна мисла. Секоја година 16 април се одбележува денот на овој интерпукциски знак со цел подигање на свеста за менталните нарушувања. Целта на овој ден е да им се оддаде почит на оние кои се обиделе или помислиле на самоубиство, а воедно и...

ХЕРА: Потребна е поголема поддршка од владите и од донаторите во борбата против ХИВ

Денеска се одбележува Светскиот ден за борба против сида. По овој повод денеска се одржа првиот дел од дводневниот регионален состанок на Југоисточна Европа за ХИВ, на кој учествуваат 50 претставници од Глобалниот фонд, државни институции, граѓанскиот сектор и претставници од заедниците од вкупно осум земји. „Целта на регионалниот состанок е да се дискутираат механизмите за одржливост, вклучување на заедниците во...

Светски ден за борба против трговија со луѓе

Меѓународната организација за миграции (ИОМ) денеска, 30 јули, го одбележува Светскиот ден за борба против трговија со луѓе, со кој треба да се сврти вниманието на големиот број жртви на трговија на луѓе, кои се соочуваат со сексуална експлоатација, принудна работа, ропство, трговија со органи. Светскиот ден првпат е одбележан во 2013 година, по усвојувањето на резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации за борба...

Црвениот крст на Македонија се приклучува кон глобалната кампања „Насекаде за секого“

Црвениот крст на Македонија, по повод Светскиот ден на Црвениот крст и на Црвената полумесечина - 8 Мај, се приклучи кон глобалната кампања на Меѓународната федерација на друштвата на Црвен крст и на Црвена полумесечина, што се одвива под мотото „Насекаде за секого“. - Насекаде во светот меѓународното движење на Црвениот крст и на Црвената полумесечина е присутна за секого....

Хуманитарен настан по повод Светскиот ден за борба против епилепсија

Здружението „Епилепсија Македонија“ во соработка со Лигата за борба против епилепсија денеска по повод Светскиот ден за борба против епилепсија (Виолетов ден) организираат хуманитарен настан под мотото „Различни, а сепак исти“. Во рамки на Виолетовиот ден, кој е посветен на напорите за зголемување на свеста за епилепсијата во светот, се организираат настани на плоштадот „Македонија“, во „Скопје сити мол“, како...

Словенечка „Левица“ дозволи истополови бракови да посвојуваат деца

Во Словенија од вчера на сила стапија измените на Семејниот законик, според кои бракот повеќе не е животна заедница на маж и жена, туку животна заедница на две лица,...