fbpx
Таг: Светлана Алексиевич

таг: Светлана Алексиевич

Светлана Алексиевич на фестивалот „BookStar“: Потресни искажувања за војната во Украина

На третиот ден на фестивалот за европска литература „BookStar“ којшто се одржува во Скопје, вниманието на публиката го привлече разговорот со познатата белоруска авторка Светлана Алексиевич, која е годинашната добитничка на наградата „BookStar“ за нејзиниот роман „Војната нема женско лице“. Разговорот со неа го водеа Андреј Јованчевски и Лидија Танушевска, информираат од „Антолог“. Алексиевич, која е родена во 1948 година во Ивано-Франкoвск (Украина) од татко Белорусин и мајка...

Нобеловката Светлана Алексиевич ја доби наградата Букстар за 2022

Нобеловката Светлана Алексиевич е годинешниот добитник на наградата за европска литература „BookStar“ за книгата „Војната нема женско лице“. Годинешното осмо издание на фестивалот на европска литература „BookStar“ ќе се одржи од 3 до 5 октомври на неколку локации низ Скопје. Организаторите информираат дека во рамки на програмата, на 5 октомври во киното „Фросина“ Алексиевич ќе се јави на видео разговор. „Војната...

„e-Општество.мк“: Борбата против дезинформации се води со транспарентни институции, активни медиуми и граѓанско општество, но и едуцирани граѓани

За да се минимизираат негативните ефекти на дезинформациите врз демократијата, против нив мораме да се бориме зеаднички. Затоа потребно е институциите да бидат транспарентни, медиумите и граѓанското општество активно...