fbpx
Таг: свет

таг: свет

Табели: Кои јазици во светот се највлијателни?

Повеќето од говорните јазици во светот, како што се мандаринскиот, хинди и арапскиот јазик, се далеку од влијателни. Според новото истражување на Технолошкиот институт во Масачусетс, „Харвард“, Североисточниот универзитет и „Е-Марсеј“, повеќето јазици живеат во релативна изолација, додека неколку мали јазици, пак, се енормно влијателни. „Еден јазик, како, на пример, холандскиот, го зборуваат 27 милиони луѓе. Тој може да биде повлијателен отколку, на...

Вториот најпаметен човек на светот е невработен и пие по 50 апчиња дневно

Вториот на листата најинтелигентни луѓе на светот, Рик Роснер, кој има коефициент на интелегенција 192, е невработен. Тој на листата се наоѓа веднаш зад грчкиот психијатар Евангелос Катсиоулис, чиј иоефициент на интелигенција изнесува 198. Роснер е опседнат со својата здравствена состојба и дневно пие по 50 таблети затоа што „не сака да стане глупав“.

Презентиран извештајот и насоките за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија

Постојниот одлив на кадар на високо административно ниво, недостатокот на ажурирање и имплементација на стратегиите, ограничениот пристап до електронските услуги, но и нискиот степен на интерес на граѓаните за...