fbpx
Таг: суфицит

таг: суфицит

Околу осум илјади компании може да ја искористат државната финансиска помош

Mинистерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска оцени дека околу осум илјади компании би можеле да ги исполнат условите за користење на владината финансиска поддршка. „Првичната бројка на компании кои можеа да ги искористат предвидените средства од државата беше седум илјади, но со олабавувањето на законската можност што помина во Собранието, бројката барем од сегашна перспектива, ќе изнесува...

Грција со суфицит од 4,4 милијарди евра во минатогодишниот буџет

Грција ја заврши 2016 година со суфицит од 4,4 милијарди евра според првичните информации од грчкото министерство за финансии. Суфицитот во грчкиот буџет, според податоците на министерството, е за 2,4 милијарди поголем од предвидениот за изминатата година. Според првичните пресметки, трошоците од владиниот буџет од јануари до декември 2016 година биле 55,153 милиони евра иако за расходи биле предвидени за...

Грците ѝ должат 89 милијарди евра на државата

Грците должат речиси 89 милијарди евра кон државата. Висината на неисплатените долгови од даноци кон Управата за јавни приходи е еднаква на половина од грчкиот домашен бруто-производ, а стравувањата меѓу финансиските аналитичари се дека долговите до крајот на годината може да достигнат и до 95 милијарди евра. Долговите се драстично зголемени од почетокот на кризата досега. Ако на крајот на 2009...

Стапката на инфлација годинава се очекува да биде 1,6 отсто

Во рамки на надворешниот сектор, во третиот квартал од 2015 година на тековната сметка беше забележан суфицит од 142,4 милиони евра или 1,6 отсто од домашниот бруто-производ, се вели во соопштението на Народна банка. - Истовремено, кај финансиската сметка беа остварени нето-одливи од 188,4 милиони евра или 2,1 отсто од домашниот бруто-производ, што првенствено ги одразува зголемените нето-обврски врз основа на трговски...

Украина нема да ги признае резултатите од псевдореферендумите за отцепување на делови од земјата

Украина и целиот свет нема да ги признаат резултатите од т.н. псевдореферендуми за повторно обединување со Руската Федерација, кои окупациските сили на југот на Украина планираат да ги одржат...