fbpx
Таг: судство

таг: судство

Вистиномер: Од „No name“ компјутери до онлајн-судење

Ако детално се погледне  Функционалната анализа на основните судови во РСМ претставена во ноември 2021 година, а со цел да се стекне вистинската слика со ИТ – опрема во судството, може да се сретнат и бизарни податоци кога се набројува постојната опрема во судовите, се наведува се вели во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите во правосудството под наслов: „На правосудството му е потребна...

Дигитализацијата во правосудството полека излегува од зачмаеност

Процесот на дигитализација на правосудството генерално се води според Стратегијата за ИКТ во правосудството 2019 – 2024 година, која во меѓувреме е и ревидирана. Иако во оваа стратегија се наведени и краткорочните и долгорочните цели, базирани врз актуелната состојба и визијата каде треба да се движи овој процес на дигитализција во правосудството, се чини дека посериозните исчекори се направени...

Вистиномер: Судството со намалена ефикасност во првата „пандемиска“ година

Сѐ уште има стари судски предмети кои се водат како нерешени по повеќе години и тие систематски „се чистат“, но забележана е и намалена ефикасност во текот на првата „пандемиска“ година – 2020 г. Ова се наведува и во „Извештајот во сенка за Поглавјето 23“ на Институтот за европски политики, при што се забележува дека ажурноста на судовите опаднала,...

Реформи во правосудството: Обвинителството понетранспарентно од судството

Судовите, иако неекипирани со професионално вработени лица за односи со јавноста, имаат релативно добра соработка во однос на тековни судски постапки, предмети до судовите и слично. Но, голем проблем претставува затвореноста на судскиот портал, односно тешкото пребарување на одлуките на судовите за различни кривични дела во постапките. Јавното обвинителство отсекогаш било за степен позатворено од судството, пред сѐ, имајќи...

Публикација на Метаморфозис: На правосудството му е потребна финансиска „бустер“ доза

Во издание на Фондацијата Метаморофозис е објавен извештај за дел од реформските процеси во РСМ во однос на ЕУ аспирациите, кој се однесува на моменталните реформски перформанси во секторот правосудство, дел од кластерите што ги оценува ЕУ за исполнување на условите за преговори за членство. Во документот насловен „На правосудството му е потребна финансиска „бустер“ доза“ опфатени се неколку сегменти...

Вистиномер: Јавното обвинителство функционира со само една третина од предвидените кадри

Кратење на буџетите, недостаток на ресурси, недостаток на вработени на крај резултира со лоши резултати во борбата против корупцијата. Јавното обвинителство треба да има водечка улога во борбата против корупцијата, но, за жал, во Северна Македонија е главна кочница, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот подолу го пренесуваме во целост: Недоволниот број на стручни соработници и друг помошен персонал го оптоварува...

Вистиномер: Граѓаните сè помалку им веруваат на институциите, на судството најмалку

Во изминатата 2021 година граѓаните покажаа голема недоверба во демократските институции, но и во други чинители во политичкиот живот на државата. Тоа, пак, придонесе кон верување на граѓаните во разни теории на заговор што се шират на социјалните мрежи и кои потенцијално може да бидат опасни и да го загрозат јавното здравје, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот подолу го...

Порталб: Лоши прогнози за основните судови во земјава и во 2022 година

Основните судови во Северна Македонија никако да се реформираат. Тие се соочуваат со многу проблеми, кои се пренесуваат од година во година. И во 2022 година овие судови ќе се соочат со сериозен недостиг на човечки и технолошки ресурси затоа што покрај луѓе им недостигаат и функционални компјутери. Исто така, нивната буџетска зависност од извршната власт останува сериозен проблем,...

Анкета на НДИ: Дури 64 отсто од граѓаните сметаат дека земјата се движи во погрешна насока, паѓа поддршката за ЕУ

Дури 64 отсто од граѓаните на Северна Македонија веруваат дека земјата се движи во погрешна насока, покажува најновата нкета на јавното мислење на Националниот демократски институт (НДИ). Мало мнозинство граѓани во Северна Македонија (52 отсто) сметаат дека има назадување на демократијата. Високи 58 проценти од граѓаните ја преферираат демократијата како систем на владеење, но се скептични дека основните принципи како...

Се залагаме за унапредување на статусот на Уставниот суд, вели Маричиќ

Министерот за правда Бојан Маричиќ на стручната дискусија „Уставното судство во Република Северна Македонија“ порача дека имајќи го предвид фактот на високиот степен на одговорност, неспорно е дека материјалните права на уставните судии треба да се доуредат со законски норми. „За да може да се постигне повисок степен на ефикасност при работењето, потребно е да се овозможи потребната финансиска и...

Маричиќ: Ќе се направат законски измени за да се воведе дигитализација на судството

Министерот за правда, Бојан Маричиќ во воведното обраќање на јавната расправа за предлог-измените на Законот за парнична постапка, рече дека, покрај намалувањето на висината на паричната казна за учесниците во постапките, со овие измени се отвора и законска можност за дигитализација на работењето на судовите. „Судот може да одлучи рочиштето да се одржи на далечина, односно онлајн, или пак на...

Порталб: Судијата Саити најави „интересни детали“ по завршувањето на постапката за избор на претседател на Врховниот суд

Вестите во медиумите дека еден од кандидатите за претседател на Врховен суд „не го положил“ психолошкиот тест не се точни. Според професорката на Институтот, каде е извршен тестот, лице не може да го положи или да не го положи психолошкиот тест, туку само го пополнува истиот, додека Институтот дава мислење дали тоа лице е соодветно за одредена работа или...

Маричиќ најави реформи во судството и отворени советнички листи на локалните избори

Министерот за правда Бојан Маричиќ денеска одржа прес-конференција по повод добиеното мандатно писмо од страна на премиерот Зоран Заев. Во мандатното писмо на Маричиќ се наведени обврските и реформите кои треба да ги спроведе, а се однесуваат на судството и обвинителството, евроинтеграциите, Изборниот законик и подобрување на услугите кон граѓаните. Маричиќ смета дека независноста и ефикасноста на судската власт се клучни...

Вистиномер: Македонците се далеку најбројни и кај судиите и кај обвинителите

Лажни бројки за судии и обвинители според етничка припадност, во која судиите и обвинителите со македонско етничко потекло се, наводно, на претпоследно место, е постирана на Фејсбук. Постот бележи зголемен број на споделувања и видливост, што може да доведе до погрешни заклучоци и да шири говор на омраза по етничка основа. Фактите што ги провери „Вистиномер“ укажуваат на целосно...

Цоневска: Министерството за правда внимателно да го утврди моделот за деполитизација на судството

Бојан Маричиќ, вчера ја презеде функцијата министер за правда и најави, како што рече, големи реформи во судството, како еден од најважните ресори во преговорите со Европската унија. Истражувачот на Институтот за европска политика (ИЕП), Ива Цоневска, оценува дека најавата на министерот е позитивна, но треба да се внимава на утврдување на моделот за чистење на судството, пишува „Порталб.мк“. Министерот...

Доколку е сериозен, Заев треба да почне со реформите во администрацијата и судството по формирање нова влада

Кандидатот за премиер, Зоран Заев, продолжува со преговори за формирање влада. Некои од принципите што идната влада би требало да ги спроведе, меѓу другото, се реформите во администрацијата и во судството, два столба што постојано беа цел на критики од меѓународниот фактор заради партизација, нетранспарентност и непрофесионалност. Овие реформи се, пред сè, неопходни за граѓаните и за функционирање на...

Партиите зборуваат за ветинг, но не се подготвени бидејќи треба да ги исклучуваат своите членови

Иако политичките партии, за парламентарните избори 2020 година, во своите програми имаат вметнато и дел за спроведување на процесот на ветинг (верификација), такво нешто не се смета за разумно од меѓународниот фактор. Експертите за правни прашања тврдат дека без помош на меѓународните претставници, односно земјите - членки на ЕУ, со верификација на фактите во различни области, односно институции, особено...

Реформите во судството многу малку ги исполнуваат критериумите на ЕУ, вината е кај судиите и извршната власт

Иако Северна Македонија вети дека ќе го почитува и унапредува законодавството, за да добие позитивни оценки во извештаите на Европската Комисија, експертите велат дека има уште многу да се сработи. Но, во моментов пандемијата на коронавирусот блокира неколку иницијативи за подобрувањето на правосудството, пишува Порталб.мк. За подобрувањето на состојбата на судството во земја одговорни се институциите и поединци кои се...

Антикорупциски реформи: Напредок е забележан единствено кај ДКСK и во работата на граѓанските организации

Работењето на новиот состав на Антикорупциската комисија, посветеноста на неколку организации од граѓанскиот сектор и перспективите од новиот Закон за јавно обвинителство, се единствените светли точки во реформските постигнувања на Северна Македонија во полето на антикорупцијата и борбата со оганизираниот криминал во текот на 2019 и почетокот на 2020 година. Ова е главниот наод на истражувањето што во рамките на...

Истражување на „Метаморфозис“: Реформите во правосудството на половина пат помеѓу законите и праксата

Реформите во правосудството се на ниво во кое законската рамка е речиси целосно заокружена, при што ЕУ изразува задоволството од степенот на промените, партиите се со целосно спротивставени ставови, но исто и дел од експертите, кои се поделени за одредени решенија. Ова се главните наоди на истражувањето на оваа тема што го спроведе Фондацијата „Метаморфозис“ во рамките на регионалниот проект...

„Твич“ ги укина новите правила за рекламирање откако стримерите почнаа да ја напуштаат платформата

Услугата за пренос во живо „Твич“ објави дека ги укинува своите нови правила за рекламирање - одлука што ја донеле откако неколку стримери најавија дека ја напуштаат платформата. Оваа платформа,...