fbpx
Таг: судски предмети

таг: судски предмети

Порталб: ОБСЕ следи 24 судски случаи на висока корупција, вклучително и поранешни случаи на СЈО

Мисијата на ОБСЕ во Скопје продолжува да ги следи судските постапки на предмети на организиран криминал и корупција од средно и високо ниво, во рамки на заедничкиот проект со Европската Унија „Поддршка за поефикасно спроведување на правдата во случаите на корупција и организиран криминал во Северна Македонија преку мониторинг на судењата“, пренесува Порталб.мк. „Мониторингот започна во јули 2021 година и...

Премиерот Заев најави дека прочистувањето на правосудството ќе биде прв приоритет во 2021 година

Длабоките и суштински реформи во правосудството се во своето финале, а наредната година приоритет број 1 во земјава ќе биде прочистувањето на правосудството, изјави премиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција на која ги претстави 10-те приоритети на кои ќе работи Владата на РСМ догодина во рамките на „Акција 21 - за европски стандарди дома!“ „Ќе се ревидираат цели досиеја. Секој...

Порталб: Ковид-19 ја откажа конференцијата на Судскиот совет со претседателите на судовите за застарените предмети

Зголемувањето на бројот на заразени со ковид-19 во Северна Македонија ја откажа најавената конференција на Судскиот совет со претседателите на судовите во врска со нивната акција за чистење на старите предмети, се разгледува можноста истата да се одржи онлајн, пишува „Порталб.мк“. Претседателот на Судскиот совет Киро Здравев, во разговор со новинарот на „Порталб.мк“, вели дека пандемијата ги спречила да ја...

Претседателот на Судски совет: По започнувањето на иницијативата за застарени случаи, судиите решаваат предмети

После иницијативата за прибирање на податоци од судовите за застарените и старите предмети што не се решени во судовите на Северна Македонија, факт е дека има зголемување на бројот на решавање застарени предмети, вели претседателот на Судскиот совет, Киро Здравев во разговор со новинарот на „Порталб.мк“. - Направив акциски план и започнавме да ги посетуваме судовите, посетивме 3-4 судови, но...

Здружение ЕСЕ: Жените се најчести жртви на семејно насилство, сторителите не се казнуваат соодветно

Жените се најчестите жртви на семејното насилство. Ова го потврдуват податоците од извештајот од судското набљудување на кривични и граѓански предмети за семејно насилство кое го спроведе Здружението ЕСЕ. Процесот на судското набљудување е реализиран во периодот од март 2018 до февруари 2019 година и тоа во основните судови: Скопје 1, Скопје 2, Битола, Куманово, Велес, Тетово, Прилеп и...

Вистиномер: Нема докази дека на ова видео се прикажани починати лица од вакцина во Диселдорф

Самиот факт што смртта настапила после вакцинацијата, не докажува дека вакцината ја предизвикала смртта и тоа го наведуваат сите релевантни државни агенции чија задача е да собираат пријави за...