fbpx
Таг: стратегија

таг: стратегија

Вештачката интелигенција е веќе тука, само треба да знаеме како да извлечеме придобивки

Не треба да се плашиме дека вештачката интелигенција (ВИ) би можела целосно да го замени човекот, бидејќи таа може да биде само алатка што во некои работи ќе му олесни. Како што сите сега користиме компјутер и ни помага, така и ВИ може да биде алатка за да бидеме подобри. На пример, од докторите, оние што ќе ја користат...

Коалиција за клима: Неопходна е стратегија за адаптација кон климатските промени и справување со штетите од нив

Светот е соочен со сериозните последици од климатските промени кои сѐ потешко се избегнуваат, а земјите во развој, како нашата, се особено погодени поради неможноста финансиски да се справат со загубите и штетите. Поради тоа мора да се планира прилагодување на сите сектори, со цел подобро справување со новонастанатите климатски услови. Централните власти треба да го забрзаат процесот на...

Изготвена нова Стратегија за развој на туризмот на Општина Охрид

Како дел од Програмата за развој на туризмот, Оштина Охрид изготви нова Стратегија за развој на туризмот за периодот од 2020 до 2025 година. Стратегијата е изработена од страна на стручни научни работници од Факултетот за туризам и угостителство од Охрид, согласно условите на Јавниот повик за изработка на овој стратешки документ, кој беше објавен во 2020 година. Како што...

МФ: Јавниот долг на земјава заклучно со 2025 година ќе се намали на 58,8 отсто

Министерството за финансии информира дека со изработената Стратегија за управување со јавен долг се дефинираат лимити за висината на трите нивоа на долг: државниот, гарантираниот како и на вкупниот јавен долг во следните пет години, како и за структурата на долгот. Согласно истата, заклучно 2025 година јавниот долг треба да се сведе под Мастришкиот критериум, односно да се намали на...

МРТ ја стави на јавна расправа Петгодишната стратегија за развој на јавниот сервис до 2025 година

Македонската-радио телевизија ја објави предлог-верзијата на Петгодишната стратегија за развој на МРТ за периодот до 2025 година. Во наредните 30 дена ќе трае расправата по објавениот стратешки документ за развој на јавниот радиодифузен сервис во наредните пет години. Во предлог-верзијата на Петгодишната стратегија за развој на МРТ се наведуваат низа активности кои планираат да се преземат за да се обезбеди...

Зелениот енергетски развој е вистинското сценарио за граѓанските организации

Фактот дека Стратегијата за енергетика има поставено рокови за затворање на термоелектраните на јаглен ТЕЦ Осломеј до 2019 и ТЕЦ Битола до 2025, како и јасни цели за зголемување на уделот на енергијата од обновливи извори, е еден од најважните делови на овој документ за невладиниот сектор. Започнувањето на административните процедури за изградба на 120 мегаватни соларни термоелектрани во...

Во извештајот на ЕК препознаени препораките на проектот ACTION SEE и на „Метаморфозис“ за Стратегијата за транспарентност

Европската Комисија (ЕК) во краткиот извештај што го објави во понеделникот, препорача Европската Унија (ЕУ) да отпочне преговори со Северна Македонија и со Албанија за членство во Унијата, а меѓу позитивните забелешки, ЕК спомена дека земјата преземала значителни чекори за зајакнување на независноста на судството, го подобрила учинокот во борбата против корупцијата и организираниот криминал, а постигнала напредок и...

Македонија е првата земја од Западен Балкан која планира укинување на употребата на јаглен

Македонската влада на почетокот на февруари ја одобри Стратегијата за енергетски развој до 2040 година и со тоа стана првата земја од Западен Балкан која го разгледува укинувањето на користењето на јагленот пред 2030 година, соопшти невладината организација „Бенквоч“(Bankwatch). Две сценарија од оваа Стратегија предвидуваат укинување на употребата на јаглен до 2025 година, додека третото го одложува затворањето на термоцентралата...

Како образовниот систем на Финска ги учи децата да препознаат лажна вест

Додека на демократските општества во целиот свет им се случува „поплава“ од лажни вести, Финска ја сфати борбата против тој проблем толку сериозно што е воведена во наставата во основните училиште, пишува британски „Гардијан“. Во средните училишта, исто како и во државниот колеџ во Хелсинки, мулти-платформската информациска писменост и силно развиеното критичко размислување, станаа темел на Националната наставна програма која...

Антикорупциска бара да се дефинира кои се „итни и неодложни“ вработувања во предизборие

Прецизно да се дефинира во кои „случаи на итни и неoдложни работи“  може да се огласуваат нови вработувања во јавниот сектор за време на избори, но и да се именуваат нови функционери, бара Државната комисија за спречување корупција (ДКСК), која укажа дека масовните огласи за вработување, особено во јануари, „ оставаат простор за сомневање дека се врши влијание врз...

Антикорупциска бара медиумите да не добиваат буџетски пари за политички кампањи

Да се укине буџетското финансирање на платеното политичко рекламирање на партиите во изборните циклуси, бара Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) со новата Национална стратегија за спречување корупција, каде што истакнува дека „ буџетското финансирање на платената политичка програма за изборна кампања е потенцијален ризик за корупција и создавање на клиентелистички однос“. „Заради природата на својата дејност и големото...

Политичкото влијание и неказнивоста се главен извор на корупција, се вели во Националната стратегијата

Јавните набавки и вработувањата во јавниот сектор се процеси кои создаваат најмногу ризици за корупција, во сите сектори на општеството, а главни причини се силното политичко влијание во јавниот сектор и неказнивоста на корупцијата. Тоа се, накратко, главните проблеми кон кои е насочена Националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси 2020-2024, што Државната комисија за спречување...

Стратегијата за владина транспарентност 2020 – 2021 промовирана на „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“

Денеска на вториот ден на Меѓународната конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“ беше промовирана Стратегијата за владина транспарентност 2020 – 2021 во чија што изработка учествуваше Фондацијата „Метаморфозис“ и Фондацијата Oтворено општество - Македонија. Лидија Цветановиќ од Кабинетот на министерот без ресор задолжен за комуникации, рече дека Стратегијата е производ на заедничките напори на Владата и невладиниот скетор што...

Владата ја усвои Стратегијата за транспарентност од 2019 до 2021 година

На предлог на министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, на 166. седница е усвоена Стратегијата за транспарентност на Владата за периодот 2019-2021 година. Стратегијата е проследена со Акциски план, за унапредување на амбиентот за транспарентност и доверба во работата на институциите во пресрет на интеграцијата на земјата во ЕУ и НАТО. Денеска беше промовирана и платформата „Отворени финансии“...

Владата додели пари за подготовките за новиот Клинички центар

Вкупно 14,4 милиони денари (234.000 евра) на својата вчерашна, 162. седница додели Владата на Општина Ѓорче Петров за изработка на урбанистичко проектни документации, основни проекти за инфраструктура и елаборат за геолошки и геомеханички својства на почвата за местото Веле Поле, каде што треба да се гради новиот Клинички центар. Исто така, прифатена била Информацијата на Министерството за образование и наука...

Прв состанок на работната група за подготовка на Стратегијата за транспарентност

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Фондацијата Отворено општество – Македонија и министерот без ресор задолжен за комуникации, транспарентност и отчетност во Владата, Роберт Поповски, потпишаа Меморандум за соработка со кој ќе се обезбеди поддршка за креирање и имплементација на Стратегијата за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија. Денеска се одржа првиот состанок на работната група за подготовка на...

ЕБОР: Tемпото на реформи е клучно за приближување кон ЕУ

Бордот на директори на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја одобри новата Стратегија, за нејзиниот ангажман во земјата во наредниве пет години, до 2024 година, само неколку месеци откако стапи на сила Договорот за решавање на спорот со името и стратешкото партнерство со соседна Грција, информираат од таму. Како резултат на надежите за забрзување на процесот на приближување...

Фазлиу: Ќе се инвестираат 4,7 милиони евра за 43 проекти во планските региони

Mинистерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, информираше дека во осумте плански региони ќе бидат реализирани 43 проекти во вкупна вредност од 290 милиони денари или 4,7 милиони евра. Од нив, 38 се инфраструктурни проекти, а пет се проекти за подготвка на техничка документација. До Министерството за локална самоуправа биле доставени вкупно 49 апликации, а од нив се избрани 43 проекти...

ААВМУ реагира: Владата не ги почитува препораките на Брисел

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) денеска се огласи со остра реакција за Владата по вчерашната одлука, наведувајќи дека владиниот кабинет ги надминал своите надлежности и се меша во независноста на ова регулаторно тело, што е нешто на што посебно посочува Брисел. Имено, Владата вчера даде негативно мислење за Регулаторната стратегија за развој на аудио и аудиовизуелната дејност...

Тевдовски: Успешно се реализираат мерките од Програмата за економски реформи

Министерството за финансии ќе продолжи да го зајакнува управувањето со јавните финансии, да ја подобрува фискалната дисциплина и транспарентноста во трошењето на јавните пари, истакна Министерот за финансии Драган Тевдовски на средбата со мисијата на Европската комисија за оцена на Програмата за економски реформи (ПЕР) за периодот 2019 – 2021 година. Делегацијата на ЕК ја сочинуваат претставници на директоратите за...

Пендаровски: Ако од бугарска страна пак се спори идентитетот, да се повлечеме од преговорите

По денешната средба со членовите од Советот за безбедност, кажав дека откако францускиот предлог ќе влезе во Владата, очекувам во заклучоците на Влада, да стои дека од денот кога...