fbpx
Таг: Стратегија за транспарентност

таг: Стратегија за транспарентност

С.Македонија единствена земја во регионот со Стратегија за транспарентност: Конкретни активности за отворање на институции

Северна Македонија е единствената земја во регионот на Западен Балкан која има Стратегија за транспарентност, документ создаден за да ги идентификува слабите точки во областа на транспарентноста и отвореноста на институциите на извршната власт. Досега Владата на РСМ има усвоено две стратегии, со помош на Фондацијата Метаморфозис и Фондацијата Отворено општество – Македонија, со поддршка на Европската Унија преку...

Усвоена Стратегијата за транспарентност на Владата со Акциски план 2023-2026 година

Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои Стратегијата за транспарентност на Владата на РСМ, со акциски план 2023-2026 година, предложена од Кабинетот на вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска. Приоритетни области, согласно Стратегијата, се: унапредување на активната транспарентност, унапредување на пристапот до информации од јавен карактер, на фискалната транспарентност на Владата и другите органи на извршната...

Без вклученост на граѓанскиот сектор, не може да се зборува за плурализам и за отвореност

Учеството на јавноста во креирањето на јавните политики е нешто што во поширока смисла би значело „од граѓаните за граѓаните“. Правилниците, стратегиите, акциските планови, законите, законските измени - сите овие документи се носат во име на сите граѓани и за нивниот бенефит, па оттаму сосема и очекувано е да се чуе и нивното мислење, ставови и сугестии во однос...

Јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност: Ако корупцијата е болест, транспарентноста е лекот

Во Велес се одржа втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026 организирана од владиниот Кабинет за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. На јавната расправа се обрати заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска со цитат на поранешниот генерален секретар на Обединетите нации Кофи Анан: „Ако корупцијата е болест,...

Фондацијата Метаморфозис ќе ѝ помогне на Владата да ја подготви новата Стратегија за транспарентност

Извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, Бардил Јашари и заменик-премиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска денеска потпишаа Меморандум за соработка. Целта е подготовка на нова Стратегија за транспарентност, која ќе придонесе кон подобрување на транспарентноста и отчетноста на Владата и институциите врз основа на принципите за соработка со граѓанското општество и размена на...

Грковска-Јашари: Граѓанскиот сектор има суштинска улога во дигиталната трансформација на општеството

Вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска имаше средба со претставници од Фондацијата „Метаморфозис“, предводени од извршниот директор Бардил Јашари, со кого разговараа за важноста на процесот на дигитална трансформација на општеството, информираат од владината прес-служба. Вицепремиерката Грковска ја изрази важноста на вклученоста на граѓанскиот сектор во сите општествени процеси, вклучително и во делот на дигиталната трансформација...

Владината комуникациска стратегија дополнета со три нови документи

Владата на вчерашната седница го усвои дополнувањето на нејзината Комуникациска стратегија за периодот 2019 - 2020 година, која има за цел на транспарентен начин да информира за владините политики, информираат од владината прес - служба. „Комуникациската стратегија се дополнува со три документи во делот на кризните комуникации, внатрешните комуникации, како и со осум модули за официјалната обука за воведување во...

Потпишан Меморандум за соработка меѓу Владата и Фондацијата „Метаморфозис“ за страгегијата за транспарентност

Министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски и извршниот директор на Фондацијата „Метаморфозис“, Бардил Јашари, вчера го потпишаа Меморандумот за соработка меѓу Владата на Република Северна Македонија и фондацијата „Метаморфозис“ за поддршка во креирањето и реализацијата на стратегијата за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија. Стратегијата ќе биде резултат на регионалниот проект ACTION SEE, спроведен од „Метаморфозис“...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....