fbpx
Таг: странски пазар

таг: странски пазар

Од година во година, македонската градежна оператива сè повеќе ги губи странските пазари

Речиси и да нема поголеми градежни проекти на кои работат македонските градежни компании во странство, а состојбата на овој план постепено се влошува низ годините. Статистичките податоци покажуваат скромни договорени и извршени зделки на странските пазари од македонската оператива. Во 2020 година, само околу 2,6 милиони евра изнесуваат извршените градежни работи во странство од страна на македонските градежници. Ова е...

Прометот во индустријата е зголемен за 10,7 проценти за првите девет месеци во однос на лани

Во првите девет месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани бележи зголемување од 10,7 проценти, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период е зголемен за 1,1 отсто, а прометот остварен на странските пазари е зголемен за 12,6 проценти. Прометот во индустријата во септември во однос на истиот месец лани...

Прометот во индустријата до август зголемен за 10,8 отсто во однос на лани

Во првите осум месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани е поголем за 10,8 проценти, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата во август годинава во однос на истиот месец лани е поголем за 4,1 отсто. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период бележи зголемување од 8,4 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи...

Се намалува прометот во индустријата на домашниот пазар

Прометот во индустријата на домашниот пазар во јуни во однос на истиот месец лани бележи опаѓање од 8,7 проценти, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи зголемување од 6,9 проценти покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, прометот во јуни во однос на истиот месец лани бележи пораст кај капитални производи за 21,5 проценти и трајни производи...

Нови 193 новоазразени лица, бројот на ковид случаи е во пораст

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа направени се 894 тестови, а регистрирани се 193 нови случаи на ковид-19. Најголем...