fbpx
Таг: странски капитал

таг: странски капитал

Од кинеските кредити за автопатите да извлечеме поуки за да избегнеме идно должничко ропство

Доцнење на изградбата и пробивање на финансиската конструкција на проектите е крајниот епилог од изведбата на двата автопати Кичево-Охрид и Миладиновци-Штип, кои почнаа да се реализираат во 2014 година со кредитно задолжување на државава кај кинеската Ексим банка, направено од страна на владата на Никола Груевски. Автопатот Миладиновци-Штип беше пуштен во сообраќај минатата година, откако беше пробиен првично зададениот...

Банките со рекордни профити, странци го собираат кајмакот

Банкарскиот систем во земјава лани остварил добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната година е зголемување за 27,4 отсто, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. Најголема причина да бидат задоволни од ваквите резултати се сопствениците на банките, од кои мнозинство се акционери...

НБМ: Лани имало 358 милиони евра странски инвестиции

Вкупниот прилив на странски директни инвестиции лани изнесувал 358,4 милиони евра, објави денеска Народната банка на Македонија. Споредено со 2015 година, странските инвестиции минатата година се поголеми за 141,7 милиони евра. Во декември минатата година, во земјава влегол странски капитал во вредност од 74,7 милиони евра.

Економскиот институт – Скопје ја одбележа 70-годишнината од неговото постоење [фото]

Економскиот институт – Скопје вчера свечено ја одбележа 70-годишнината од неговото основање во 1952 година. На свеченоста, покрај директорот на Економскиот институт, проф. д-р Зоран Јаневски, свое обраќање имаше ректорот...