fbpx
Таг: Стопанска комора на Северозападна Македонија

таг: Стопанска комора на Северозападна Македонија

Отворањето на преговорите, можностите и предизвиците на Северна Македонија да има економска корист

За Северна Македонија по отворањето на преговорите со Европската Унија во јули годинава се отворија можности за поголем економски развој, но исто така за таков развој ја чекаат предизвици. Она што треба да се случи е што поскоро забрзување на процесите на подобрување на условите за водење бизнис и стимулирање на конкурентноста како природен двигател на економскиот развој и...

Стопанската комора на Северозападна Македонија финансиски ќе поддржи 15 микро и мали компании

Во рамки на пост ковид-19 трансформативната програма, финансиски поддржана и од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, Стопанската Комора на Северозападна Македонија ќе поддржи 15 микро и мали компании. Тие ќе добијат директна поддршка за обезбедување ликвидност, за зачувување на работните места и како и приклучување во ланецот на снабдување на Комората, што ќе значи проширување на...

СКСЗM: Згoлемувањето на цената на струјата ги оптоварува бизнисите и граѓаните

Стопанската комора на северозападна Македонија (СКСЗM) проценува дека зголемувањето на цената на електричната енергија за 7,42 отсто претставува потешкотија за деловните субјекти и за граѓаните и затоа оваа одлука треба да се укине, информира Порталб.мк. „Цениме дека, зголемувањето на цената на струјата, во овој период на криза, претставува дополнителна потешкотија за деловните субјекти и за граѓаните. Ова зголемување потенцијално може...

Корона кризата го намали бројот на вработените во туризмот меѓу 81 и 100 отсто

Во услови кога ситуацијата во туризмот е многу болна и сложена, тешко е да се замисли дека една мерка може да ги компензира последиците од пандемијата на Ковид-19, пред сè заради обемот на проблемите кои произлегоа и се зголемуваат. Се  навлегува во критичен период за кој ќе биде неопходен нов сет од економски мерки, се наведува во „Студијата за...

Стопанствениците бараат да се забрза изградбата на автопатот Скопје – Блаце

Доколку не може да се забрзаат подготовките и процесот на изградба на автопатот Скопје - Блаце, тогаш барем да се испочитува ветениот рок од 2023 година за пуштање во употреба на делницата долга 12,5 километри. Ваков е ставот на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија во однос на актуелните рокови за изградба на овој автопат до крајот на 2024 година. -...

Бизнисмените плаќаат казни бидејќи не можат да го следат брзото менување на законите

Стопанствениците најчесто се казнуваат поради непознавање на законите, затоа што постојано се менуваат, а понекогаш се сложени и нејасни. Ова беше истакнато на информативната сесија која се одржа во Тетово, во рамки на проектот - „Партнерство за подобра бизнис регулатива“. Целта на проектот, финансиски поддржан од УСАИД, е зајакнување на капацитетите на бизнис-заедницата за следење на законските регулативи. - Пребрзото менување...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...