fbpx
Таг: средношколски сојуз

таг: средношколски сојуз

Средношколскиот сојуз со предлози за да се спречи меѓуврсничкото насилство во училиштата

Полицијата засилено да ги обезбедува училиштата до крајот на учебната година, канцелариите на училишните педагози да бидат отворени за средношколците за тет-а-тет средби, летниот распуст да биде искористен за изготвување протокол за нов модел на работа на стручните служби и обуки на соработниците, а да се отворат и бесплатни инфо линии и профили на социјалните мрежи на кои средношколците...

Сојуз на средношколци: Не смее да се укинe еден интерен испит, тоа не е во интерес на матурантите

Ако се укине еден интерен испит од вкупно два кои се дел од државната матура,  можноста да се запишат матурантите на факултет ќе биде сериозно намалена и нарушена, предупредуваат во Сојузот на средношколци. Оттаму, во дописот до јавноста велат дека во таков случај факултетите нема да можат да ги бодираат кандидатите чии испити би содржеле само македонски јазик и литература,...

ДИЦ: Комисиите што ги прават тестовите за матура ги имаат предвид случувањата со дојавите

Членовите на испитните комисии, кои ги прават прашањата односно испитниот материјал за екстерните предмети во рамки на државната матура, ги имаат предвид случувањата во училиштата во изминатиот период. Ова е одговорот што го добивме од Државниот испитен центар на прашањето, дали ќе се крати од материјалот за учење поради изгубената настава што ја предизвикаа лажните дојави за бомби, кои...

Нема сапун – нема мир: Средношколците бараат средства за хигиена во училиштата

Сите ни зборуваат дека многу болести доаѓаат преку нечистите раце, а никој не се загрижил за тоа што немаме сапун во училиштата во кои поминуваме и по осум часови во денот. Ова е реакција на средношколците кои преку Сојузот на средношколци започнаа кампања на социјалните мрежи наречена #немасапун или #skasapun објавувајќи фотографии од десетици училишни тоалети ширум земјава кои...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...