fbpx
Таг: средно стручно образование

таг: средно стручно образование

Mладите да се запишуваат во средните стручни училишта и на техничките факултети, порача Шаќири

При изборот на образование, младите да се водат од податоците за тоа што е потребно на пазарот на трудот, порача денеска министерот за образование и наука Јетон Шаќири на средбата со полуматурантот Олег Стефановски. Олег е ученик во основното училиште „Браќа Миладиновци“ во Скопје, а својата иднина ја гледа работејќи во областа на информатичко-комуникациските технологии, како 3Д дизајнер на игри. Тој...

Изготвени нацрт верзии на законите за средно, стручно образование и образование на возрасните

Три нови законски решенија ќе го стимулираат напредокот на средното, стручното образование и обуките, како и на образованието на возрасни, информираше Министерството за образование и наука (МОН). Два од законите веќе беа објавени и на ЕНЕР системот каде граѓаните дадоа свои сугестии и предлози за содржината пред истите да бидат испратени во Собранието, велат од ова Министерство, а наскоро и...

Шест милиони франци за поддршка на дуалното стручно образование

Швајцарија ќе обезбеди безмалку шест милиони франци за Р. С. Македонија, за да се развиваат реформите во средното стручно образование, односно да се развиваат стручните вештини кај средношколците. Со оваа инвестиција, како што информираат во Министерството за образование и наука (МОН), поддршката од Швајцарија за нашата земја за оваа намена досега вкупно изнесува 12 милиони швајцарски франци. Министерот Јетон...

„Втора шанса“ за завршување на средно стручно образование на невработените лица

Агенцијата за вработување ги повика сите невработени лица да го дооформат своето средно стручно образование преку новата пилот програма „Втора шанса“. Преку оваа програма, 200 граѓани од земјава ќе имаат можност да го завршат своето средно стручно образование и истата ќе се спроведе од средни стручни училишта за машинска, електротехничка, угостителска и градежна струка. „Врз основа на податоците со кои...

МОН: Изготвени нови предлог-закони за средно образование и за средно стручно образование и обука

Преку посебна работна група е изготвен нов предлог-закон за средно образование, во кој централно место, покрај бројните нови права и можности за учесниците во воспитно-образовниот процес во средните училишта, има и ангажирањето на образовните асистенти по истиот принцип како и кај основните училишта, информираше денеска Министерството за образование и наука (МОН). Со новиот Закон за средно образование се предвидува образовните...

Средношколци од ГУЦ „Здравко Цветковски“ учат како се чистат оџаци, интересот за оваа професија расте

Грејната сезона започна. Граѓаните кои се греат на дрва и пелети, ги активираа печките. Оџачарите предупредуваат - пред да се запали оган, потребно е оџаците да се исчистат за да биде согорувањето подобро, за да се задржи топлината во домот и за да се намалат емисиите на штетни гасови. Професорката од ГУЦ „Здравко Цветковски“, Јасмина Атанасова Симјановска, која е...

Стручното образование нуди поголем избор за професија – 70% од деветтооделенците запишаа стручно училиште

„Учи паметно, работи стручно“, оваа година звучи примамливо за голем број основци што наесен започнуваат ново, средношколско поглавје. Дури 7.698 ученици од првиот уписен рок годинава, се со цврста одлука да се запишат во средно стручно училиште. Наспроти тоа, 3.971 ќе појдат во гимназиско училиште, што е речиси половина помалку од пројавениот интерес за стручното образование. Овој пораст на бројките...

Документите за упис во средно првин ќе се достават електронски, а потоа ќе се носат и на увид

Оваа година за прв пат документите за уписи во средно образование ќе треба да се поднесат во електронска верзија. Кандидатите тоа ќе можат да го сторат на e-uslugi.mon.gov.mk, на 14 и на 15 јуни. Освен свидетелствата од сите четири години во предметна настава, потребно е да се прикачи и извод на родени во пдф или јпг формат. Потоа, ќе...

Регионални центри за подобра ефикасност на промените во средното стручно образование

Министерството за образование и наука (МОН) и УНДП креираа документ со конкретни насоки за тоа како понатаму да се развиваат Регионалните центри за стручно образование и обука, кои треба да бидат водечки образовни установи за стручна подготовка на граѓаните за да се намалува невработеноста. Ова го истакна министерот за образование и наука Јетон Шаќири на денешната прес-конференција со Армен...

Без компетентни наставници нема квалитетно средно стручно образование

Лулзим Алиу, заменик-министер за образование и наука. Извор: МОН
Без компетентни наставници кои континуирано се надградуваат, нема унапредување на средното стручно образование. Затоа е направена платформа ИНОВЕТ што денес ја промовираме за да служи како дигитална база на наставниците во нивниот професионален развој, да им овозможува на едно место да добијат информација за обуки и курсеви за стручно усовршување и да можат онлајн да ги реализираат истите, рече...

МОН: Објавен е нов конкурс за издавање на учебници за четврта година средно стручно образование

Министерството за образование и наука објави нов конкурс за издавање на учебници за четврта година средно стручно четиригодишно образование. Конкурсот се однесува за повеќе струки меѓу кои геолошка, рударска, металуршка, градежно - геодетска, графичка, економско - правна, трговска, електротехничка, здравствена, земјоделско - ветеринарна, лични услуги, машинска, сообраќајна, текстилно - кожарска, угостителско - туристичка, шумарско - дрвопреработувачка и хемиско - технолошка...

Дигиталниот саем за средно стручно образование можност за избор на исправна животна одлука

За прв пат во земјава денеска и утре се одржува дигитален саем за средно стручно образование, на којшто се очекува да учествуваат околу 19.000 деветто одделенци. Настанот има за цел да навремено да ги информира учениците за она што го нудат средните училишта во земјава, можностите за стипендирање, наставните програми, практичната настава, но и придобивките и предностите од средното...

Прилепските средни училишта ги промовираа можностите што ги нуди стручното образование

Прилепските средни стручни училишта денеска ги отворија вратите за идните средношколци, со цел нивно запознавање со придобивките и можностите кои ги нуди стручното образование, информираат од Министерството за образование и наука. Активностите се дел од кампањата „Учи паметно, работи стручно“ на Министерството за образование и наука, која се спроведува со поддршка на Швајцарската амбасада во Скопје. Средните училишта „Ѓорче Петров“,...

Десет генерации станале електротехничари, без учебник по електротехника  

Повеќе од 10 генерации ученици што учеле во тригодишно образование во средното електротехничко училиште „Михајло Пупин“, станале електротехничари, без да учат од учебник по основниот и главен предмет, електротехника. За да можат да ја усвојат материјата и да бидат оценети, тие учеле, но сè уште учат од диктати на нивните професори или пак, од прирачници, а неретко користат материјали...

Пост на Фејсбук манипулира дека со дрон намерно се палеле шуми

Станува збор за хеликоптери кои се користат за да се стопира понатамошното ширење на шумски пожар, односно за контролирано палење, при што се прави обрач околу огнот за да...