fbpx
Таг: спортски сали

таг: спортски сали

За да нема препишување, се предлага државна матура да се полага во спортски сали

Директорката на Државнито испитен центар, Елизабета Наумовска предлага екстерните испити од државната матура в година да се полагаат во спортски сали и во амфитеатри за да може максимално да се намали можноста за препишување. Таа за Мета вели дека на тој начин целиот процес ќе биде потранспарентен и пообјективен. „Речиси секое училиште има спортска сала. Во некои поголеми општини има...

Владата го укина Законот за зелените пазари и им ги врати спортските сали на општините

На 169. седница Владата го усвои предлог - законот за престанување на важноста на Законот за трговија на зелени пазари. „Потребата за донесување на овој закон со кој престанува да важи Законот за трговија на зелените пазари е предизвикана од неисполнувањето на очекувањата утврдени во одредбите на Законот за трговија на зелените пазари кои предизвикаа социјални, даночни и фискални последици...

Инсталирани фотоволтаични системи на 108 јавни објекти низ земјава

На училишта, градинки, спортски сали, општински згради, домови на културата и други јавни објекти во 36 општини низ земјава беа инсталирани фотоволтаични централи кои годишно ќе штедат по околу 190.000 евра на сметки за електрична енергија. Во соработка со Европската Унија и Светската банка, македонската влада во изминатиов период постави опрема за производство на електрична енергија од сонцето на...

Повисока плата за 5% за вработените во градинките од октомври

На денешната 89. седница, Владата го задолжила Министерството за труд и социјална политика да почне подготовки за покачување од 5% почнувајќи од октомвриската плата на повеќе од 4.200 вработени во детските градинки. Како што соопштија од Владата, донесена е и одлука за продолжување со изградбата и опремувањето на 145 училишни спортски сали и рехабилитација на средни и основни училишта. Била разгледувана...

Македонскиот државен врв даде согласност за прием на Финска и Шведска во НАТО

Како земја-членка на НАТО, Владата на Република Северна Македонија на вчерашната вонредна седница ја донесе одлуката да го овласти постојаниот претставник на нашата земја во НАТО, амбасадорот Дане Талески,...