fbpx
Таг: споменик на природата

таг: споменик на природата

Клисурата Демир Капија шест децении е споменик на природата, но нема никаква заштита

Клисурата Демир Капија повеќе од шеесет години е споменик на природата, но во овој период ниту еднаш не бил донесен ниту план за управување, ниту, пак бил определен управувач. Граѓанската организација „Еко свест“ отпочнува иницијатива за репрогласување на овој локалитет како споменик на природата од трета категорија, исто како и Матка, според новиот закон за природа, за да можат...

Заштитата на Матка мрдна еден чекор, Владата го усвои Предлог законот за прогласување на заштитено подрачје

Владата на Северна Македонија на денешната седница го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III - споменик на природата. Со тоа, децениското игнорирање на едно од највредните подрачја во земјава се приближува кон крај, а постапката за заштита направи еден чекор напред. Во следната фаза законот треба да го изгласа Собранието,...

Постојана чуварска служба ќе треба да ги чува највредните богатства на Матка

Мермерни карпи стари милијарди години и уникатна флора и фауна се богатствата кои ги чува кањонот Матка. Кошаниновата темјанушка, велигденчето, наталиева рамонда, рибарчето... се само дел од видовите кои се сретнуваат само во овој предел или само во овој дел од светот. Нацрт-законот за прогласување на Матка како споменик на природата предвидува богатството на кањонот да се заштити со четири...

Наместо како природно богатство, граѓаните Кањонот Матка го третираат како отпадна канта

Додека е на пат кон прогласување на споменик на природата, Кањонот Матка се гуши во смет по завршувањето на летната сезона. За скопјани, но и за другите граѓани на државава посетата на селото и Кањонот како простор за рекреација беше можност за ладење од топлиот асфалт во текот на летото и за одмор во природа со чист воздух. Сепак, при посетата...

Објавен е Нацрт законот за репрогласување на Матка како споменик на природата

Министерството за животна средина го објави Нацрт законот за прогласување на Кањонот Матка за споменик на природата, а јавната расправа за неговата содржина е закажана за 17 октомври. Кањонот Матка е вклучен во Националната Емералд мрежа на подрачја од посебен интерес за зачувување на Европската Унија, а бројните видови од Кањонот Матка се вклучени на прилозите на Директивата за...

Матка ќе се репрогласи како споменик на природата до крајот на годината

Кањонот Матка сè уште чека репрогласување како споменик на природата и вистинска заштита на реткостите кои можат да се најдат на овој локалитет. Министерството за животна средина во моментов работи на додефинирање на текстот на Нацрт-законот за прогласување на Кањонот Матка за споменик на природата, откако ги доби писмените забелешки од Градот Скопје, Општината Сарај и другите засегнати институции....

Нацрт-законот за Матка е готов, но сега се чекаат мислењата на новите градоначалници на Скопје и Сарај

Репрогласувањето на Матка како споменик на природата ќе почека додека новите градоначалници и совети на Град Скопје и Општина Сарај се запознаат со Нацрт-законот за репрогласување на кањонот Матка како заштитено подрачје - категорија III. Првичната верзија на законот, која е изработена во согласност со Законот за заштита на природата и Извештајот за проценка на влијанието на регулативата се...

Наместо скијачки центар, на Јабланица да се развива одржлив туризам, порачуваат од WWF и Еко-свест

По изјавата на директорот на Агенцијата за странски инвестиции, Дејан Павлески за планираната изградба на луксузни ски центри на Јабланица, Светската организација за заштита на природата - WWF и Еко-свест реагираат дека овие планови се во спротивност со заштитата на природата и со меѓународните стандарди. Тие напоменуваат дека пред само две години, Споменикот на природа „Вевчански извори“, кој се протега...

Се подготвува законот за прогласување на Матка за споменик на природата

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) подготвува предлог закон за прогласување на кањонот Матка за споменик на природата. Најавата за почеток на процесот за подготовка на нацрт -законот е објавен во Единствениот национален електронски регистар (ЕНЕР), но детали уште не се споделени, пишува Порталб.мк. Кањонот Матка ќе биде прогласен за споменик на природата, со цел да се заштитат...

Нацрт-законот сѐ уште се работи, Матка 17 години чека да се репрогласи за споменик на природата

Кањонот Матка сѐ уште чека репрогласување како споменик на природата. Нацрт-законот сѐ уште е во Министерството за животна средина, иако уште пред неколку месеци беше најавено дека документот наскоро ќе се презентира пред јавноста. Процедурата тука нема да заврши, бидејќи по забелешките од јавноста ќе треба да се изработува Предлог-закон кој ќе мора да биде одобрен од Владата пред...

Нуредини: Нема да дозволиме легализација на дивоградби на Матка

Изработката на Законот за репрогласување на кањонот Матка како споменик на природата е во завршна фаза и локалитетот наскоро ќе ја добие заштитата која му припаѓа, а ќе се решава и прашањето на дивоградбите. Министерот за животна средина Насер Нуредини одговарајќи на прашање на Мета.мк вели дека во моментов во тек се разговори меѓу Градот Скопје, Општината Сарај и...

Се подготвува Нацрт-законот за репрогласување на Матка за споменик на природата

Нацрт-законот за репрогласување на кањонот Матка за споменик на природата е во изработка и би требало да биде готов во текот на следните два до три месеци. Од Министерството за животна средина информираат дека постапката за заштита тече, откако овој уникатен локалитет чекаше 16 години и во тој период се соочи со низа узурпации, незаконски градби, уништување и загадување. Кањонот,...

Порталб: Во очекување на репрогласување на заштитено подрачје, Матка и понатаму загрозена

Додека кањонот Матка ги чека административните процедури да биде прогласен за заштитено подрачје, во езерото Матка и понатаму има моторни чамци, кои според одлуката Матка да се прогласи за споменик на природата се строго забранети, пишува „Порталб.мк“. Според оваа одлука, објавена во Службен весник во мај 1994 година, која сè уште е во сила, во кањонот, единствен природен резерват, не...

Обвинителството поднесе две кривични пријави за дивите платформи на Матка

Изградбата на дивите платформи на Матка ќе има судски епилог. Основното јавно обвинителство (ОЈО) од Скопје поднесе обвинителен предлог против две лица за кривично дело – Узурпација на недвижности, согласно член 225 став 1 од Кривичниот законик. Тие се обвинети дека узурпирале локација прогласена за споменик на природата во Матка. „Првиот обвинет, 39-годишен жител на Глумово, како трговец-поединец кој врши...

Матка 16 години чека да биде репрогласена како заштитено подрачје

Кањонот Матка од 2004 година чека да биде репрогласен за заштитено подрачје како споменик на природата. Една од најубавите природни реткости во земјава и дом на многу ретки и ендемични видови на растенија и животни, меѓу кои и египетскиот и белоглавиот мршојадец, кои се на црвените листи на загрозени видови, речиси две децении е оставена без заштита пред налетите...

На Матка не смее да се скине ниту цвет, а не, пак, да се возат моторни чамци

Возење на моторни чамци во езерото на кањонот Матка е строго забрането, а Одлуката за прогласување на Матка за споменик на природата, која во 1994 година ја донело тогашното Собрание на Градот Скопје, предвидува дека во кањонот може да се движат пловила само на електричен погон. Според Одлуката, објавена во Службен гласник во мај истата година и која сѐ...

Претседателот Стево Пендаровски на инаугурацијата на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган

Претседателот Стево Пендаровски, денеска на покана на турските власти, во Анкара присуствуваше на свечена церемонија на стапување на должност на претседателот на Турција, Реџеп Тајип Ердоган. Претседателот Стево Пендаровски честитајќи...