fbpx
Таг: соларни колектори

таг: соларни колектори

Далеку сме од енергетска ефикасност, некои граѓани немаат бања и кујна во домовите [инфографик]

Енергетската ефикасност и производството на електрична енергија од сончеви колектори се неостварлива реалност за најголем дел од македонските домови, а дел од граѓаните во земјава се соочуваат со проблем за задоволување на најосновните животни потреби од минатиот век - вода за пиење, канализација и струја. Државниот завод за статистика (ДЗС) го објави најновиот сет на податоци добиени од пописот...

ЕБОР со нови 2 милиони евра кредит ќе ја поттикнува енергетската ефикасност во земјава

Нов кредит од 2 милиони евра од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) преку Шпаркасе банка - Македонија ќе заврши кај граѓаните, здруженијата за домување и компаниите за сервисни услуги за подобрување на енергетска ефикасност во македонските домови. Средствата од ЕБОР ќе се позајмуваат за проекти што ќе инвестираат во енергетската ефикасност и обновливите извори на енергија. Како што...

Владата ќе расправа за Денот на дрвото и за субвенции за соларни колектори

Владата на Република Македонија на својата 36. седница денеска ќе разгледува повеќе точки, меѓу кои и доделување концесии за геолошки испитувања заради суровини, како и предлог за Ден на дрвото и информација за измена на програмата за субвенционирање соларни колектори и замена на прозорците. Ќе се расправа и за ЈП „Македонски железници - Инфраструктура“ Скопје, a на иницијатива на „Македонски...

Филмот „Скејтањето не е за девојчиња“ со две награди на Сараевскиот филмски фестивал

Најновиот филм во подготовка „Скејтањето не е за девојчиња“ на режисерката Дина Дума, а во продукција на „Сестри и брат Митевски“ освои две награди за развој во програмата Синелинк...