fbpx
Таг: соларен парк

таг: соларен парк

Францускиот „Акуо Енерџи“ во Штип ќе гради еден од најголемите соларни паркови во Европа

На штипската локацијата каде што требаше да има карго аеродром на површина од 452 хектари следната година француската компанија „Акио Енерџи“ ќе гради соларен парк што ќе ги задоволува потребите за струја на 94.000 домаќинства.  „Северна Македонија ќе добие соларен парк, кој ќе биде еден од најголемите во Европа со капацитет за производство на електрична енергија од 360 до 400...

Француска фирма в година ќе гради соларен парк кај Штип

Pixabay
Северна Македонија ќе добие соларен парк, кој ќе биде еден од најголемите во Европа со капацитет за производство на електрична енергија од 350 до 400 мегавати (MW). Станува збор за директна француска гринфилд инвестиција најголема во овој домен, за македонската економија, соопштуваат од Владата. Оттаму информираат дека соларниот парк „Стипион“ ќе се гради во текот на следната година на...

Македонскиот јазик ќе можат да го изучуваат сите студенти на Истанбулскиот универзитет

Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) соопшти дека од следната академска година, македонскиот јазик ќе можат...