fbpx
Таг: социологија

таг: социологија

Во тек е формирањето на комисија за спорните учебници по социологија

На 1 јуни истече рокот за пријавување за учество во комисијата која треба да ги ревидира спорните учебници, меѓу кои и оние по социологија за II, III и IV година гимназиско образование. Од Министерството за образование и наука велат дека во моментов се формираат комисиите за оние предмети за кои се пријавиле кандидати. „И покрај повторно објавениот повик, нема пријавено...

Жени криминалци (видео)

На лавината реакции во врска со грешките во учебниците по социологија, им се приклучи и Кика Авеиро. Кика вели дека во минатото и таа лично објавувала и зборувала за грешки кои можат да се најдат во учебниците од кои учат децата, но дека случајот со учебникот по социологија ги носи работите на ново ниво. Во видеото таа објаснува какво влијание...

Цветковиќ: Си протнале свои шовинистички и патријархални идеологии во учебникот по социологија

Дел од учебник по социологија за втора година средно образование, вчера и денеска предизвика лавина реакции во јавноста. Станува збор за содржина која ја дискриминира жената, односно тврди дека ако жената е затворена дома, таа нема можност да прави кривични дела. „Причините за различното учество на жените во криминалитетот се објаснуваат со општествената положба на жената. Ако жената е затворена...

Спасовски: Криминалитетот намален за 8,31 отсто

Вкупниот криминалитет бележи намалување за 8,31 oтсто, објави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на својот профил на Фејсбук. „Во периодот јануари – јуни 2022 година, на територијата на Македонија...